Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje

DF: HDZ i SNSD su srušili usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama i onemogućili da vakcine već budu raspoložive

Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić, ovim putem ispred Demokratske fronte želi podsjetiti javnost Bosne i Hercegovine na posljedice obaranja prijedloga novog Zakona o javnim nabavkama BiH.

Poznato je da su HDZ i SNSD, uz pomoć tihe nezainteresovanosti i nekih drugih partija na Ustavnopravnoj komisiji, blokirali prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama BiH.

Danas kada svjedočimo usporenoj proceduri nabavki vakcina i kada smo od strane Gorana Čerkeza, pomoćnika ministra za javno zdravlje Federacije BiH, (HDZ) u prilici slušati vapaje o tome kako je potrebno izmjeniti Zakon o javnim nabavkama BiH, možemo samo sa žalošću konstatirati da unatoč naporima DF-a, taj zakon nije usvojen, zbog čega trpe svi građani Bosne i Hercegovine. 

Treba jednom za sva vremena reći – izmijeniti dva zakona i omogućiti direktnu nabavku, reče Goran Čerkez. 

Da HDZBiH, stranka čiji članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu namjerno "obarali" prijedlog novog Zakona o javnim nabavkama BiH, problem bi bio riješen još prije nekoliko mjeseci.

Naime, zastupnici Kluba Demokratske fronte (DF) su prije nekoliko mjeseci u parlamentarnu proceduru uputili novi Zakon o javnim nabavkama BiH, ali nikada nije došao u državni parlament na raspravu, jer je dva puta zaredom "srušen" u komisijskoj fazi.

Prema tome, nemojte da generaliziramo.Vjerujemo kako znate da su članovi Ustavnopravne komisije iz redova HDZ-a, pa i SNSD-a, iz razloga politikanstva i onemogućavanja državnih institucija da rade bolje, ovo što konkretno govorite, upravo oni blokirali.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.