Bosna i Hercegovina     | 27.01.2021. 09:22 |

Uskoro 25. godišnjica diplomatskih odnosa BiH i Japana

FENA Internet

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - U februaru se obilježava 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između BiH i Japana, a japanski ambasador u BiH Makoto Ito želi organizirati neki događaj ili ceremoniju kako bi se obilježila ova godišnjica i dalje jačali bliski odnosi.

Ipak, kazao je on za Oslobođenje, zbog situacije s pandemijom, teško reći ili predvidjeti kad će biti moguće organizirati ove događaje u obje države.

Poznata je stalna podrška Japana u obnovi škola u BiH, domova zdravlja, u procesu deminiranja te stalnim donacijama BiH.

Ambasador Ito spominje i kreditnu pomoć (Projekt zajma japanskog Yena), tehničku saradnju preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), uključujući podizanje kapaciteta, kao i brojne grant projekte, posebno Temeljnu grant pomoć za projekte iz oblasti ljudske sigurnosti i kulture koje je naša ambasada realizirala.

- To su projekti pomoći japanske vlade namijenjeni Bosni i Hercegovini, entitetima i nevladinom sektoru, koji će se dalje nastaviti razvijati i biti prošireni. Naša vlada je veoma privržena podršci u brojnim sektorima, kao što su zaštita okoliša, zdravstveni sektor, obrazovanje - rekao je Ito za "Oslobođenje".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu