Regija     | 28.01.2021. 16:42 |

Podrška procesu evropskih integracija kroz realizaciju ciljeva održivog razvoja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Konferencija na temu "Ciljevi održivog razvoja kao podrška procesu evropskih integracija" kao završni događaj "Programa za jačanje institucionalnih kapaciteta zemalja Dunavskog regiona" BACID (Building Administrative Capacities in the Danube Region), održana je danas. 

Organizatori, Centar za administrativna istraživanja (KDZ) i Austrijsko udruženje gradova pozvali su predstavnike gradova, think-tankova i drugih organizacija kako bi razgovarali o prioritetnim temama u cilju poboljšanja uprava u zemljama zapadnog Balkana i Republike Moldavije.

Fokus konferencije su bili načini na koje ciljevi održivog razvoja (SDG) podržavaju proces evropskih integracija.

Nakon uvodnog panela sa pozdravom gradonačelnika Beča i predsjednika Austrijskog udruženja gradova Michaela Ludwiga, koji je spomenuo protekle projekte implementirane u Sarajevu i Beogradu u sklopu BACID programa te pohvalio dobru saradnju i razmjenu gradova, uslijedile su panel diskusije.

U sklopu konferencije govorili su Nermina Suljević, uime Gradske uprave Sarajeva, prof. dr. Damir Marjanović te Ankica Todorović, uime gradske uprave Bijeljine.

U panel diskusiji o najaktuelnijim događajima, izazovima s kojima se suočavaju lokalne uprave uslijed pandemije koronavirusa govorio je Marjanović, fokusirajući se na komunikaciju različitih nivoa vlasti te izazove pred kojima su se našle države van Evropske unije.

Suljević se prisutnima obratila u bloku o klimatskoj adaptaciji i pametnim gradovima.

- Saradnja i učenje su ključni za izgradnju pametnih gradova - smatra Suljević, koja je podijelila iskustva o projektima provedenim u sklopu saradnje Sarajeva i Beča.

Todorović je govorila o jačanju učešća civilnog društva u procesima odlučivanja.

Svi prisutni su se složili da je implementacija ciljeva održivog razvoja neophodna kako za stvaranje pametnih gradova tako i u sklopu puta evropskih integracija, razmijenivši iskustva, pristupe i korisne dokumente.

Konferenciju su podržali Austrijska razvojna agencija, Austrijski savez gradova i općina i Mreža asocijacija lokalnih samouprava Jugoistočne Evrope (NALAS), saopćeio je EurocommPR.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu