Bosna i Hercegovina     | 29.01.2021. 15:00 |

U BPK u 2020. smanjen broj krivičnih djela, ali povećan broj prekršaja

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 20. januara (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona Goražde danas je na sjednici razmatrala i primila k znanju Informaciju o stanju sigurnosti na području tog kantona i aktivnostima iz nadležnosti rada Uprave policije za period 01.01-31.12.2020.godine, prema kojoj je stanje bezbjednosti na području BPK u 2020. godini bilo zadovoljavajuće.

Na osnovu statističkih podataka, došlo je do smanjenja broja krivičnih djela i saobraćajnih nesreća za 17, odnosno 15, te povećanja registrovanih prekršaja za 21.

-Povećanje broja prekršaja, prema ocjeni predstavnika policije, rezultat je smanjenja broja policijaca na terenu zbog posljedica pandemije i izolacije, te će se u narednom periodu nastojati riješiti ovaj problem te pojačati prisustvo policijskih patrola na mjestima gdje je najčešće dolazilo do narušavanja javnog reda i mira - rečeno je.

Razmatrana je i realizacija zaključka Kolegija Skupštine od 25. januara ove godine. S tim u vezi, razmatrane su i Skupštini proslijeđene informacije: o konkursu za prijem policijskih službenika i internom oglasu za unajpređenje u Upravi policije MUP-a BPK-a, dodijeljenim sredstvima udruženjima iz budžeta za period 2015-2020.godina, nabavci konferencijskog sistema Skupštine i E-vlade, kao i informacije ministarstva za socijalnu politiku, finansije i pravosuđe o realizaciji zaključka sa 14. redovne sjednice kantonalne skupštine koja se odnosi na Centar za socijalni rad i radne grupe Vlade koja se odnosi na zakonitost akata i postupaka vezano za Fudbalski savez tog kantona.

 

Između ostalo, u nastavku sjednice je premijerka BPK-a dobila saglasnost za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između tog kantona i British Councila. Glavni cilj ovog dvogodišnjeg, besplatnog programa jeste pomoć BiH pri razvoju profesionalnog i depozitovanog sistema javne uprave zasnovanog na zaslugama kroz omogućavanje stručnog usavršavanja i mobilnosti za novu generaciju državnih službenika koji će biti zaduženi za proces pristupanja EU i koji će voditi promjene tokom procesa proširenja.

Vlada se danas očitovala i na akt Federalne uprave za inspekcijske poslove koji se odnosi postupak javne nabavke za izradu šumskoprivredne osnove za privatne šume i šumska zemljišta na području kantona te utvrdila osnovicu za plaću i naknadu za topli obrok za januar korisnika budžeta za janur ove godine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu