Svijet     | 29.01.2021. 16:07 |

Zarif: Washington treba da se vrati u JCPOA i ispuni svoje obaveze

FENA Internet

TEHERAN , 29. januara (FENA) – Iranske aktivnosti po pitanju njegovog nuklearnog programa ne znače da ta zemlja pokušava doći do atomske bombe, jer Islamska Republika, i ideološki i strateški, odbacuje takvu vrstu naoružanja, izjavio je ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom u Istanbulu, Zarif je istaknuo da Iran ne priznaje nuklearno oružje kao sredstvo zaštite vlastite sigurnosti, i da urgira na uništavanje takvog oružja kod onih koji ga gomilaju.

Po pitanju američkog povratka iranskom nuklearnom sporazumu, šef iranske diplomatije izjavio je da su SAD odlučile da se povuku iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) i potom su izvršile pritisak na ostale potpisnice da prihvate njihove jednostrane sankcije protiv Irana. Teheran je  svjedočio da su turske kompanije i banke sankcionirane od Sjedinjenih Država, što je očigledan čin kršenja zakona, dodao je Zarif.

-Sada bi se Washington trebao vratiti JCPOA-u i ispuniti sve svoje obaveze; tada će Iran u potpunosti provesti vlastite obaveze- rekao je Zarif, napominjući da je ovo pitanje proglasio vrhovni vođa islamske revolucije ajatolah Seyyed Ali Hamnei.

Komentirajući jučerašnje izjave američkog državnog sekretara Antony Blinkena, Zarif je upozorio da su želje i tvrdnje nove američke administracije o povratku Irana u JCPOA iracionalne i ne odgovaraju istini.

-Logika nalaže da bi se onaj koji se povlači iz Sporazuma trebao vratiti - tvrdi šef iranske diplomatije.

Upitan o američkim sankcijama Turskoj, Zarif je istaknuo da Islamska Republika iskreno osuđuje te sankcije i ne smatra ih značajnim.

-Žalosno je što su američke administracije ovisne o sankcijama- dodao je iranski ministar, upozoravajući da bi američka politika mogla biti štetna i po SAD i po cijeli svijet.

Zarif je kazao da Islamska Republika Iran i Turska imaju veoma dobre odnose u teškim situacijama i u svim okolnostima.

- Danas imamo posebne prilike za saradnju ne samo u Siriji nego i u regiji Kavkaza - izjavio je Zarif, ukazujući na iransko-tursku saradnju u brojnim pitanjima.

Njegov kolega, ministar Cavusoglu je kazao da su Iran i Turska raspravljali o  regionalnim temama i o saradnji, uključujući i pitanje Sirije.

-Mir i stabilnost na južnom Kavkazu bitni su za regiju i sve zemlje imaju koristi od regionalne stabilnosti - istaknuo je šef turske diplomatije.

Kazao je kako se Ankara nada da će se Sjedinjene Države vratiti JCPOA-u i ukinuti svoje jednostrane sankcije protiv Teherana, prenosi IRNA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu