Bosna i Hercegovina     | 31.01.2021. 16:06 |

Benifei: Trenutno ne želimo komentirati postupanje hrvatskih policajaca

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 31. januara (FENA) - Italijanski europarlamentarci i ambasador Italije u BiH Nicola Minasi nisu prilikom današnje posjete Bihaću i Unsko-sanskom kantonu (USK) željeli komentirati postupanje službenika hrvatske policije, koji su im onemogućili da se sami uvjere u situaciju i dešavanja na graničnom pojasu u rejonu Velike Kladuše i Bojne, gdje migranti i izbjeglice najčešće pokušavaju ilegalno preći u Evropsku uniju.

"Nismo to očekivali i zato trenutno ne želim ništa više komentirati kada je u pitanju događaj u Hrvatskoj. O tome ćemo razgovarati i raspravljati u narednim danima", izjavio je zastupnik u Evropskom parlamentu Brando Benifei.

Predstavnici italijanske delegacije naglasili su važnost ovakvog načina sagledavanja situacije na terenu, odnosno provjeru boravišnih i životnih uvjeta za migrante i izbjeglice u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu, te zajedničko traženje svima prihvatljivih rješenja.

"Ne možemo biti zadovoljni s onim što smo vidjeli, uvjeti konkretno na lokalitetu Lipa su neprihvatljivi. Želimo pomoći, kako svim ovim ljudima u nevolji, tako i lokalnoj zajednici.  Ne smijemo zaboraviti da se tu radi o ljudskim životima. Zaista ćemo nastojati da našom posjetom i kasnijim djelovanjem budemo podrška i insistiramo na ravnomjernom raspoređivanju i prihvatanju odgovornosti za ove ljude. Kada to kažem, prvenstveno mislim na sve zemlje Evropske unije", dodao je Benifei.

Premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić europarlamentarcima iz Italije detaljno su prezentirali trenutnu situaciju i kompletan tok kompleksnog migracijskog procesa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Još jednom su izrazili spremnost i želju za svakim vidom saradnje, ali bez eventualnog nametanja neprihvatljivih rješenja za građane Unsko-sanskog kantona.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Potaknuti mlade da aktivno učestvuju u promicanju održivih digitalnih praksi

Brzo i jednostavno upravljajte sredstvima na kartici i dopunjavajte je iznosom koji vi želite

Sveobuhvatna zdravstvena usluga i njega za majke i djecu u centru izvrsnosti ASA Bolnice