Kultura     | 02.02.2021. 11:54 |

Kosanić: Svi bismo trebali živjeti po receptu života Alekse Šantića

FENA Denis Leko

MOSTAR, 2. veljače (FENA) - Polaganjem cvijeća i čitanjem prigodnog recitala, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" Mostar i učenici Osnovne škole "Mujaga Komadina" u utorak su na grobu Alekse Šantića u Mostaru obilježili godišnjicu pjesnikove smrti.

Generalni tajnik SPKD-a "Prosvjeta" Mostar Goran Kosanić kazao je kako bi po receptu života Alekse Šantića danas svi trebali živjeti.

- Šantić je imao izuzetno dobre prijatelje, nije bio zavezan u nacionalne stege. Jednostavno, živio je za Mostar i ljude Mostara. To je neki recept života Alekse Šantića s kojim se ja slažem i kako želim živjeti, a na taj način gajim i Prosvjetu i rad u tom društvu. Dok god ne počnemo tako živjeti neće biti mira i ljepote u ovoj zemlji - kazao je Kosanić.

Naveo je, također, kako se finale internacionalnog Šantićevog festivala djece pjesnika, koje se tradicionalno održava 2. veljače, prebacuje u svibanj.

- Zbog svih ovih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, festivalski program bit će upriličen od 26. do 28. svibnja, pa ćemo tako umjesto obilježavanja godišnjice smrti Alekse Šantića obilježiti dan njegova rođenja, što je također veliki datum u životu i povijesti grada - kazao je Kosanić.

Naglasio je kako je zainteresiranost za Festival ove godine malo manja nego prošlih godina.

- Pristiglo nam je malo manje radova nego prošle godine, ali opet smo prešli brojku od 1.500 radova iz svih država regije. Bez obzira što je u Hrvatskoj bio potres, poslali su radove, Slovenija je također zatrpana problemima pa su i oni poslali radove. Najviše radova dobili smo iz Srbije, tu je i Crna Gora, Makedonija, naravno naša Bosna i Hercegovina, a posebno sam sretan što imamo veliki broj radova iz Mostara - istaknuo je Kosanić.

Dodao je također kako su svi pristigli radovi predani članovima žirija.

- Žiri se sastoji od tri člana, oni trenutno čitaju radove i tijekom veljače će mi dostaviti prijedloge finalista i onda ćemo, ovisno o našim mogućnostima, vidjeti koliko mladih pjesnika možemo dovesti u Mostar, a potrudit ćemo se da to bude što veći broj, jer djeca su to zaslužila - kazao je Kosanić.

Nastavnik bosanskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi "Mujaga Komadina" u Mostaru Hilmo Selimotić istaknuo je kako je Elena Majstorović, učenica iz Beograda, napisala i poslala pjesmu za ovu prigodu kako bi ujedinila ova dva grada.

- Elena je inače dugogodišnja finalistica, ali i pobjednica Šantićevog festivala. Napisala je pjesmu, poslala je i izrazila želju da tako poveže naša dva grada i da nas, kao što je i cilj samog Festivala, poezija povezuje. Ovo je za sve nas velik i značajan dan - kazao je Selimotić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije