Bosna i Hercegovina     | 04.02.2021. 13:42 |

Počeo dvodnevni trening iz oblasti rodne ravnopravnosti u policiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. februara (FENA) - Dvodnevni trening za trenere iz oblasti rodne ravnopravnosti u policijskim strukturama u BiH, koji je podržala Evropska unija, a u kojem učestvuju policijski službenici iz cijele zemlje, počeo je danas u Mostaru u okviru projekta "Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH".

Radi se o drugom treningu ovog tipa, čijom finalizacijom će policijske strukture u BiH dobiti 50 trenera iz oblasti rodne ravnopravnosti, saopćeno je iz Mreže policijskih službenica.

U okviru treninga bit će prezentirana aktuelna situacija u policijskim strukturama u BiH po pitanju rodne ravnopravnosti. Detaljno će biti obrađen rodni koncept, kao i stereotipi i predrasude, diskriminacija po osnovu spola i seksualno uznemiravanje. Fokus će biti i na domaćim i međunarodnim zakonskim okvirima i postojećim mehanizmima za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u BiH, kao i mehanizmima za zaštitu od diskriminacije.

Imajući u vidu činjenicu da je edukacija najbolji način za prevazilaženje rodnih stereotipa i predrasuda koje otežavaju integraciju rodnih pitanje u sve sfere policijskog rada, kao i napredak žena u policiji, veoma je bitno da policijske strukture dobiju sopstvene kapacitete za provođenje kontinuirane edukacije na ovu temu. U okviru istog projekta bit će izrađen i Priručnik za trenere što će dodatno olakšati ovaj proces.

Cilj projekta "Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH" je osnažiti poštivanje ljudskih prava unutar policijskih agencija te prilikom primjene policijskih ovlaštenja, kao i unaprijediti ravnopravnost spolova u policijskim agencijama. Zajednički ga provode Centar za sigurnosne studije iz Sarajeva, Udruženje "Mreža policijskih službenica" iz Sarajeva, te Ženevski centar za upravljanje sigurnosnim sektorom (DCAF).

Projekt je započeo s realizacijom u januaru prošle godine, dok je predviđeni period implementacije 20 mjeseci.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu