Svijet     | 04.02.2021. 15:34 |

Draghi traži podršku italijanskih stranaka za novu vladu

FENA Internet

RIM, 4. februara (FENA) – Bivši čelnik Evropske Centralne banke Mario Draghi u četvrtak bi trebao započeti razgovore s italijanskim političkim strankama kako bi zatražio podršku njegovoj novoj vladi u suočavanju sa zdravstvenom i ekonomskom krizom.

Draghi, jedna od najuglednijih javnih ličnosti u Italiji koji je dobio mandat od šefa države da sastavi novu vladu, ušao je u parlament sredinom jutra i trebao bi se sastati s čelnicima manjih stranaka tokom dana.

Očekuje se da se on sastane s predstavnicima najvećih stranaka u petak, dok su brojni politički čelnici neodlučni da li da podrže njegovo imenovanje ili čak da se pridruže njegovoj novoj vladi.

Finansijska tržišta pozdravila su iznenadni dolazak Draghija, u nadi da on može pokrenuti dugo očekivane reforme kako bi ojačao ekonomski rast u trećoj po snazi ekonomiji eurozone.

Njemu je, ipak, potrebna podrška širom političkog spektra prije nego što preuzme dužnost.

Najveća grupa u parlamentu, anti-establishment pokret Pet zvijezda, koji je igrao bitnu ulogu u posljednje dvije italijanske koalicije, prvobitno je nagovijestio da neće podržati Draghija, ali je u četvrtak zauzeo oprezniji stav.

- Po mom mišljenju, pokret Pet zvijezda ima dužnost da se sastane (s Draghhijem), sasluša ga i zauzme poziciju na osnovu onoga što naši parlamentarci odluče -  izjavio je Luigi Di Maio, odlazeći ministar vanjskih poslova i veliko ime stranke.         

- Mi ne tražimo blokadu, ali upravo u ovakvim momentima politička snaga mora se pokazati zrelom u očima javnosti -  kazao je.

Bivši premijer Silvio Berlusconi  sugerirao je kako bi mogao biti spreman da podrži Draghijevu vladu – u potezu koji bi mogao izazvati podijele unutar desničarskog opozicionog bloka.

Odluka predsjednika Republike da imenuje Maria Draghija da oformi novu vladu  ide u pravcu na koji smo ukazivali sedmicama – da je on ličnost s visokim političkim institucionalnim profilom oko koje možemo izgraditi temeljno jedinstvo - navodi Berlusconi u saopćenju.

Jedna od njegovih saveznica, ekstremno desničarska stranka Braća Italije, odbacila je mogućnost podrške Draghiju, dok je najveća stranka u bloku, euroskeptična Liga također izrazila sumnju, navodeći da bi prijevremeni izbori bili najbolje rješenje za zemlju.

Predsjednik Mattarella požurio je da imenuje Draghija nakon razgovora koji su imali za cilj spašavanje 17-mjesečne koalicije odlazećeg premijera Giuseppea Contea koja se raspala u utorak navečer.

Mattarella je upozorio da bi nova vlada morala odmah preuzeti dužnost  kako bi spriječila Italiju da propusti dobijanje više od 200 milijardi eura od Evropske unije kojima se pomaže u prevazilaženju ekonomskog pada.

Matteo Renzi, čelnik male stranke  Italia Viva koja je izazvala Conteov pad povlačenjem iz vlade, izjavio je kako se nada da bi  Draghijeva vlada mogla preuzeti dužnost naredne sedmice, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu