Svijet     | 04.02.2021. 18:47 |

Turska odbacuje kritike zbog reakcije na univerzitetske proteste

FENA Internet

ANKARA, 4. februara (FENA) - Tursko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je u četvrtak međunarodne kritike zbog odgovora na jednomjesečne proteste na jednom od najboljih univerziteta u zemlji, upozoravajući da bi takve kritike mogle potaknuti ono što je nazvalo ilegalnim radnjama.

Studenti i nastavnici na istanbulskom univerzitetu Bogazici protestovali su zbog imenovanja Meliha Bulua, akademika i bivšeg političkog kandidata, za rektora. Kažu da je proces bio nedemokratski.

U saopćenju univerziteta se poziva da se niko ne miješa u unutrašnja pitanja univerzitetu.

Sjedinjene Države u srijedu su rekle da su zabrinute pritvaranjem studenata i drugih demonstranata i osudile su, kako su rekle, anti-LGBTQI retoriku oko protesta.

Ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu nazvao je neke od studentskih demonstranata "LGBT izopačenicima", dok je Erdogan u srijedu rekao da "ne postoji takva stvar" kao LGBT.

Ured Ujedinjenih nacija za ljudska prava takođe je pozvao na okončanje prekomjerne upotrebe sile protiv studenata i demonstranata, osuđujući u tvitu "homofobne i transfobne komentare zvaničnika".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu