Svijet     | 09.02.2021. 18:45 |

Borrell: "Nemilosrdna" Rusija mogla bi se suočiti s novim sankcijama

FENA Internet

BRUXELLES, 9. februara (FENA) - Šef evropske diplomatije Josep Borrell uzpozorio je Moskvu u utorak da bi se mogla suočiti s novim sankcijama zbog zatočenja kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, opisujući vladu predsjednika Vladimira Putina kao "nemilosrdnu", autoritarnu i uplašenu od demokratije.

Borrell je kazao da je njegova posjeta Moskvi porošlog petka zacementirala njegov stav kako Rusija želi da se odvoji od Evrope i podijeli Zapad, u govoru koji predstavlja najoštriju kritiku Rusije od EU nakon njene aneksije Krima u 2014.

- Ruska vlada propada na zabrinjavajući autoritarni put - izjavio je Borrell, koji je apelovao na oslobađanje Navalnog u Moskvi i uzaludno je tražio da ga obiđe u zatvoru.

- Izgleda da tamo nema nikakvog prostora za razvoj demokratskih alternativa, oni su nemilosrdni u osujećivanju svih takvih pokušaja - izjavio je on u govoru Evropskom parlamentu, tvrdeći kako Kremlj gleda na demokratiju kao na "egzistencijalnu prijetnju".

Borrellovi komentari ukazju na pooštrovanje stava EU prema Rusiji, velikom evropskom snabdjevaču energanata, nakon višegodišnjeg traženja boljih odnosa uprkos zapadnim sankcijama uvedenim u 2014.

- Rusija nastoji da nas podijeli - izjavio je Borrell, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu