Svijet     | 10.02.2021. 15:33 |

Xi čestitao Proljetni praznik, pozvao na podmlađivanja kineskog naroda

FENA Internet

PEKING, 10. februara (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping, u ime Centralnog komiteta i Državnog vijeća Komunističke partije Kine (CPC), uputio je u srijedu na prijemu u Pekingu praznične čestitke svim Kinezima.

Xi, koji također obavlja dužnost generalnog sekretara Centralnog komiteta CPC i predsjedavajućeg Centralne vojne komisije, održao je govor na skupu u Velikoj dvorani naroda i uputio je čestitke kineskim građanima iz svih etničkih grupa, sunarodnicima u Hong Kongu, Makau i Tajvanu, i Kinezima van zemlje.

Ovogodišnji Proljetni praznik, ili kineska Lunarna nova godina slavi se 12. februara.

Ostvarenje prvog stoljetnog cilja dovršenja izgradnje umjereno prosperitetnog društva za sviju veliki je podvig od prekretničkog značaja, naglasio je Xi.

Zahtijevajući vrline skromnosti i razboritosti, Xi je pozvao na napore na ostvarenju drugog stoljetnog cilja velikog podmlađivanja kineskog naroda, i davanje novih i širih doprinosa ka plemenitom cilju osiguranja mira i razvoja za sve u ljudskom rodu.

Xi je sumirao velika kineska ostvarenja pod partijskim čelništvom, uključujući i kineski izlazak  iz pandemije koronavirusa kao prve zemlje koja je stavila pod kontrolu epidemiju COVID-19, preuzimanje vodstva među vodećim svjetskim ekonomijama u ostvarenju pozitivnog ekonomskog rasta, ostvarenje istorijskog napretka u umjereno prosperitetnom društvu u svim aspektima i ostvarenje zadataka iskorjenjivanja siromaštva na vrijeme.

Kina je također zabilježila uspjehe u brojnim ključnim naučnim i tehnološkim projektima, solidan napredak u provođenju inicijative 'Pojas i put' i uspješno zaključenje 13. po redu petogodišnjeg plana, kao i u rastućoj globalnoj podršci na razvoju društva sa  zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, kazao je Xi.

Činjenice su ponovo dokazale da sistem socijalizma s kineskim karakteristikama ima neuporedivu vitalnost i kreativnost, naglasio je Xi, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu