Svijet     | 11.02.2021. 10:46 |

Biden i Xi razgovarali o Hong Kongu, koronavirusu, klimatskim promjenama

FENA Internet

WASHINGTON, 11. februara (FENA) - Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom i izrazio je zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i "zabrinutost zbog pekinške prisilne i nepravedne ekonomske prakse", saopćila je u srijedu Bijela kuća.

U prvom telefonskom pozivu između dvojice predsjednika otkako je Biden stupio na dužnost prošlog mjeseca, američki predsjednik također je razgovarao o kineskom "djelovanju u Hong Kongu... i sve napadnijim operacijama u regiji, uključujući prema Tajvanu", navodi se u saopćenju, prenosi dpa.

Zauzvrat, kineski predsjednik upozorio ga je protiv "konfrontacije" koja je "definitivno pogubna za obje zemlje i svijet", izvijestila je državna novinska agencija Xinhua.

Kineski predsjednik je kazao da su Hong Kong, Tajvan i Xinjiang "kineski unutrašnji poslovi" i da su povezani sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Kine,  navodi Xinhua.

- SAD bi trebale poštovati osnovne interese Kine i biti oprezne - rekao je Xi.

Dvojica čelnika su, kako se navodi, razmijenili mišljenja o suzbijanju pandemije koronavirusa i zajedničkim izazovima za globalnu zdravstvenu sigurnost, klimatske promjene i sprečavanje širenja naoružanja.

Biden se također zalagao za "slobodan i otvoren Indo-Pacifik".

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južnokinesko more, ključnu brodsku rutu za koju se smatra da je bogata morskim i mineralnim resursima. Izgradila je vještačka ostrva s vojnim objektima preko spornih grebena i ostrva u tom području.

Amerika se zalaže za slobodu plovidbe u spornom pomorskom području i tamo je izvodila mornaričke i vojne vježbe.

Biden je takođe čestitao kineskom narodu lunarnu novu godinu.

Xi Jinping se također založio za "obnavljanje" različitih kanala dijaloga između dvije zemlje kako bi promovisao bolje razumijevanje i izbjegao nesporazum, navodi Xinhua.

Pored diplomatskih kanala, kineski predsjednik je također naveo proširenje poslovnih kontakata između dvije svjetske sile.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu