Ekonomija     | 11.02.2021. 12:38 |

Regionalni Challenge Fond za veću stručnost radne snage na Balkanu

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Regionalni Challenge Fond (RCF) objavio je prvi poziv za iskazivanje interesa za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja, koji je otvoren za prijave iz šest zemalja zapadnog Balkana.

Na nacionalnoj konferenciji za BiH, RCF je danas putem webinara predstavio mogućnosti i prednosti  Fonda, prvog finansijskog mehanizma ove vrste čiji je cilj da unaprijedi zapošljivost mladih i ojača konkurentnost kompanija u tom regionu. Sredstva koja će biti uložena u podržane programe kreću se u rasponu od 150.000 do 600.000 eura, a ukupno će u ove svrhe biti izdvojeno 18,8 miliona eura na nivou čitavog regiona.

Direktor Ureda Razvojne banke Njemačke (KfW) u BiH Adam Drosdzol je rekao da je KfW uime njemačke vlade uspostavio RCF koji daje mogućnost za zapošljavanje. Fond finanasira programe kooperativne obuke između ustanova za stručno obrazovanje i kompanija. Radi se o inovativnom instrumentu, vođen je potražnjom i uzima u obzir potrebe kompanija u pogledu stručnosti i vještina.

Drosdzol je dodao je će proces apliklikacije biti zasnovan na određenim kriterijima gdje ustanove i kompanije ulaze u neku vrstu konzorcija, odnosno partnerstva.  

-Projekt je osmišljen da bude otvoren u smislu novih inicijativa i optimističan sam da će dobre aplikacije biti uspješne i  privući nova investiranja – dodao je Drosdzol.  

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH i član Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma (KIF) Ahmet Egrlić kazao je da KIF zapadnog Balkana predstavlja 400.000 kompanija i tržište od 18 miliona stanovnika s  ciljem jedinstvenog tržišta, ukidanja svih barijera, odnono da se ubrza protok roba, ljudi i novca.

Zahvalio je KfW-u i RCF-u na ovom značajnom projektu, dodajući da se ne radi samo o podršci u cilju obrazovanja, nego i više od toga, u smislu da region ima priliku da unaprijedi svoja iskustva, kapacitete i vještine.

-Očekujemo da će projekt zaživiti i pozivamo kompanije i obrazovne institucije da se uključe i da to shvate kao dobru šansu da na kvalitetniji način obrazujemo naše mlade kadrove. Istina je da je trenutno situacija takva da naši mladi, obrazovani ljudi, nemaju dovoljno vještina kad je riječ o praktičnom radu i mislim da ovaj projekt dolazi u pravo vrijeme – dodao je Egrlić.

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH u Sektoru za edukaciju Adnan Husić podsjetio je da je Vijeće ministara BiH prije desetak dana usvojilo novi dokument strateškog tipa za oblast stručnog obrazovanja i obuke.

-Usvajanje tog dokumenta još je jedan iskorak na putu BiH ka integrisanju u EU budući da je njegovo donošenje bio jedan od uvjeta za sticanje kandidatskog statusa koji je postavila Evropska komisija u analitičkom izvještaju uz Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU – dodao je Husić.

Osnivanje RCF i otvaranje prvog poziva za iskazivanje interesa, kako je naveo, dolazi u pravom trenutku kada mi u BiH imamo jasno definisane prioritete u stručnom obrazovanju i obuci sa jedne strane, a sa druge strane bit će na  raspolaganju sredstva iz tog fonda i mogućnost da se pod jednakim uslovima sa drugih pet ekonomija zapadnog Balkana borimo za „svoj dio kolača“. 

RCF, kako je isaknuto, ima za cilj da ojača kvalitet i relevantnost stručnog obrazovanja i obuke za tržište rada finansiranjem ulaganja u opremu i infrastrukturu za pružaoce obuka koji se uključuju u aktivnosti kooperativnog obrazovanja i obuke sa partnerskim kompanijama.

Današnji webinar okupio je predstavnike međunarodnih organizacija i inicijativa, regionalnih organizacija, javnih institucija zaduženih za stručno obrazovanje i obuku, privrednih komora, institucija za stručno obrazovanje i obuku te kompanija.

Poziv za podnošenje prijava objavljen je na www.rcf-wb6.org, a prijave važe za konzorcije iz šest zemalja zapadnog Balkana koji se sastoje od jedne institucije za stručno obrazovanje i obuku i najmanje dvije kompanije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu