Bosna i Hercegovina     | 14.02.2021. 13:29 |

Podrška društva otvara vrata boljeg svijeta djeci oboljeloj od raka

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Djeci oboljeloj od raka i njihovim obiteljima pandemije je donijela mnoštvo novih izazova. Primjetan je povećan strah kod roditelja, jer je korona virus nešto novo i neistraženo pa samim tim predstavlja veću prijetnju djeci oboljeloj od raka.

Uz 15. februar - Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka iz Udruženja 'Srce za djecu’ stoga apeliraju na nadležne organe da briga o toj djeci bude nastavljena, da njihove potrebe za lijekovima i liječenjem ne smiju biti ugrožene niti u jednom trenutku.

- Znamo kako je pandemija utjecala na sve slojeve naše države. Kao roditelji izražavamo zabrinutost, jer budžet za nabavku citostatika i lijekova za djecu oboljelu od raka ne smije trpjeti negativne promjene. Važno je da djeca ni u jednom trenutku ne ostanu bez potrebnih lijekova, koji su ključni za njihovo izlječenje - kazala je za Fenu glasnogovornica Udruženja 'Srce za djecu' Atifa Buldić Bešić, majka djeteta oboljelog od raka.

Kako je istakla, djeci oboljeloj od raka i njihovim obiteljima najbitnije je da imaju podršku društva i da se ne osjećaju usamljeni, tokom ali ni nakon izlječenja. Ključ je to koji otvara vrata boljeg svijeta. Svijeta većih mogućnosti, veće stope preživljavanja i lakšeg prolaska kroz proces liječenja.

Podsjeća da se dječiji rak uglavnom ne može spriječiti niti prevenirati. Poboljšanje ishoda i procenta liječenja malignih oboljenja kod djece zahtijeva ranu i tačnu dijagnozu praćenu efikasnim liječenjem.

- Proces liječenja djece oboljele od malignih oboljenja zahtjeva timski pristup u liječenju. Kad se završi bolničko liječenje potrebno je dugotrajno praćenje djeteta, sa posebnim praćenjem kasnih posljedica liječenja – istaknula je.

Za nju je pohvalna činjenica da liječenje te djece tokom pandemije nije prekinuto, jer priroda bolesti ne dozvoljava prekide u liječenju. Liječenje se kaže izvodi uspješno, u skladu s epidemiološkim mjerama koje su promijenile neke od procedura. Poduzete su sve mjere predostrožnosti da bi djeca ostala što sigurnija, da bi se spriječila infekcija virusom korona.

Ono što je vidljivo i što je došlo do izražaja tokom pandemije jeste važnost i psihosocijalne podrške. To je, kaže Buldić Bešić, postala jedna od gorućih potreba jer je izolacija djece i roditelja veća nego ikad i znatno utječe na njihovo mentalno zdravlje. Ne smije se izostaviti ni činjenicu da se isto tako odražava i na  medicinsko osoblje, uključeno u proces liječenja.

Udruženje Srce za djecu od svojih početaka pridaje veliku važnost psihosocijalnoj podršci, jer je važan segment liječenja i van pandemije. Razvili su značajan program psihosocijalne podrške i pomoći, prepoznatljiv u regiji.

- Kroz saradnju s hematoonkološkim odjeljenjima naši psiholozi prisutni su od trenutka uspostavljanja dijagnoze, ali njihova podrška traje i nakon završetka liječenja - istaknula je.

Pojašnjava da je, u evropskim državama, psihosocijalna podrška standard.

- To kod nas nije slučaj, ali smo mi tu da bismo pomogli u tom dijelu, važno nam je da to naš sistem prepozna. Važno je da dobijemo podršku za to, kako finansijsku tako i moralnu. Liječenje djeteta od raka zaista zahtjeva kontinuiranu psihosocijalnu podršku - naglasila je.

Uz Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka Buldić Bešić ističe da je u Federaciji BiH godišnje  55 do 60 novooboljele djece od malignih oboljenja. U visoko razvijenim državama izliječi se više od 80 posto djece s rakom, ali u mnogim državama s niskim i srednjim dohotkom izliječi se samo oko 20 posto. U FBiH taj procent se kreće od 60 do 80 posto.

Rak je vodeći uzrok smrti djece i adolescenata širom svijeta i godišnje otprilike kod 400.000 djece dobi do 19 godina se dijagnosticira neko od malignih oboljenja.

Najčešća maligna oboljenja kod djece su leukemije, karcinomi mozga, limfomi i solidni tumori, poput neuroblastoma i Wilmsovog tumora.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu