Bosna i Hercegovina     | 19.02.2021. 14:29 |

Ljubić optimističan da će ove godine doći do izmjena Izbornog zakona (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 19. veljače (FENA) - Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić izjavio je da je optimističan da će ove godine biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH, dodavši kako bez tih izmjena Bosna i Hercegovina neće dobiti kandidatski status.

- U tom uvjerenju dijelom me učvršćuje činjenica da će se morati provesti odluke Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava iz Strasbourga, a s druge strane da nema kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine bez usvajanja Izbornog zakona. Treća stvar koja nije zanemariti je činjenica da iz međunarodne zajednice, iz centara moći koji trenutno preko Ureda visokog predstavnika u znatnoj mjeri modeliraju procese u BiH, stižu signali da će se to morati uraditi - kazao je Ljubić novinarima nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a.

Po njegovim riječima, ako odluke Ustavnog suda i najbitnijih međunarodnih faktora nisu dovoljan jamac da će se to izvršiti, onda Bosna i Hercegovina ima dodatni problem.

Upitan je da komentira jesu li izmjene Izbornog zakona u rukama međunarodne zajednice ili domaćih političkih aktera, s obzirom na inicijativu međunarodne zajednice da se uspostavi novo interresorno radno tijelo koje bi radilo na prijedlogu izmjena Izbornog zakona, voditelj Odjela za ustavnopravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a Bariša Čolak odgovorio je kako već postoje takve radne skupine.

- Isitni za volju, nismo baš previše toga postigli u tim skupinama. Međutim, to može biti dobro, ukoliko te radne skupine ne budu preglomazne i ukoliko u tim skupinama budu sjedili predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti - kazao je Čolak.

Istaknuo je da te skupine mogu biti i paravan ako se ne želi nešto napraviti, pa će se onda kroz njih odugovlačiti proces.

- Kolegij Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH već je imenovao svoje predstavnike u tu radnu skupinu, a sada se očekuje imenovanje predstavnika Zastupničkog doma, i očekujem također da budu u njoj i predstavnici Vijeća ministara BiH. Ne mislim da je dobro i ne podržavam da u toj skupini budu predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva, jer smatramo da je ono izabrano suprotno zakonskim odredbama i kao takvo ne može donositi zakonite odluke i na tom stavu ćemo i inzistirati - ustvrdio je Čolak.

Uz izmjene Izbornog zakona u BiH na sjednici Glavnog vijeća HNS-a riječi je bilo i migrantskoj krizi u BiH.

Pogledajte http://ww.fena.ba/video/5448

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1O9OvxG8NmUHRg56HNxXuuKZRRB76H6RI?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu