Bosna i Hercegovina     | 19.02.2021. 15:03 |

Grubeša: Sačinjen Prijedlog akcijskog plana za provođenje presuda Evropskog suda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša održao je danas online sastanak s delegacijom Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope (VE) na kojem su razmijenjena mišljenja o daljnim koracima u vezi s provođenjem presuda za grupu predmeta u kojima je i 'Sejdić-Finci'.

Cilj sastanka je razmjena mišljenja i razgovori o mapi puta koja bi mogla biti dogovorena za implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi tzv. grupe predmeta Sejdić-Finci.

Uime Vijeća Evrope sudjelovali su Christophe Poirel, generalni direktor za ljudska prava i vladavinu zakona, Clare Ovey, šef Odjeljenja za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, Nikolaus Sitaropoulous, šef Odsjeka za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i Danijela Barjaktarović, pravnik u Registru Evropskog suda za ljudska prava.

Tokom obraćanja ministar Grubeša je upoznao delegaciju o radu i poduzetim aktivnostima Ministarstva pravde BiH radi provedbe spomenutih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Između ostalog, podsjetio je na niz dosadašnjih urgencija i pokušaja za usvajanje Akcijskog plana koji su bili bezuspješni, te da je zbog činjenice da su predviđeni rokovi protekli, Ministarstvo pravde BiH pripremilo Prijedlog akcijskog plana za provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava koji će nakon pribavljenih mišljenja biti upućen na usvajanje Vijeću ministara BiH.

Grubeša je naglasio da je izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH nužna pretpostavka za provođenje presuda za grupu predmeta Sejdić-Finci, te da je ova neizborna godina prilika za politike u BiH da napokon iznađu zajednička rješenja za tu problematiku, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu