Bosna i Hercegovina     | 23.02.2021. 13:18 |

Prodanović: BiH se ne može pohvaliti odgovorom na ključne probleme pandemije

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Lazar Prodanović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da se Bosna i Hercegovina, nažalost, ne može pohvaliti odgovorom na ključne probleme pandemije virusa korona, u smislu da svi građani BiH imaju zaštitu i započinjanjem procesa vakcinacije, odnosno sticanje imuniteta.

Dodao je kako misli da time jesu ugrožena ljudska prava građana, te da se "ne možemo pozivati na složenost uređenja u BiH".

- Treba da vidimo samo pozitivna iskustva susjednih zemalja. Nažalost, nismo iskoristili niti uticaj izvršnih institucija vlasti na svim nivoima u dovoljnoj mjeri, niti smo osjetili dovoljno prijateljstvo sa važnim međunarodnim institucijama, da bismo dobili vakcine kako su to neke druge zemlje učinile - naveo je Prodanović.

Kaže da, ako bismo čak započeli vakcinaciju u jednom dijelu BiH, ne misli da bismo riješili pitanje. Dodaje da „moramo obezbijediti dovoljan broj vakcina, prije svega za zdravstvene radnike koji rade u covid bolnicama i odjeljenjima, ugrožene kategorije kao što su osobe starije životne dobi i smještene u staračkim domovima“.

- Mislim da smo se previše pouzdali u Covax mehanizam kojim bismo obezbijedili vakcine. Nažalost, u ovom smislu i velike zemlje, s obzirom da se radi o najtraženijem proizvodu u svijetu sada, nisu iskazale u dovoljnoj mjeri solidartnost, no to nas ne opravdava da nismo obezbijedili vakcine - zaključio je Prodanović.  

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu