Bosna i Hercegovina     | 24.02.2021. 13:19 |

Saradnja Vlade BPK Goražde s organizacijama „British Council“ i UNDP

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24. februara  (FENA) – Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde potpisala je memorandume o razumijevanju sa međunarodnim organizacijama „British Council“ i Razvojnim programom UN-a u BiH (UNDP).

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglašava da su na taj način stvoreni uslovi za konkretnu saradnju tog kantona sa tim međunarodnim organizacijama što, po njenim riječima, donosi benefite svim građanima kantona

Pojasnila je da međunarodna organizacija  „British Council“, koja djeluje na polju obrazovanja i uspostavljanju kulturnih veza, uz finansijsku podršku Evropske unije  implementira dvogodišnji program  pod nazivom  „Program EU za mlade državne službenike u BiH“ u kojem će, prema potpisanom memorandumu, po prvi put učestvovati i  BPK Goražde.

„U ovoj godini očekujemo značajnije korake na putu Bosne i Hercegovine ka sticanju kandidatskog statusa, te stoga provodimo i čitav niz mjera i aktivnosti u okviru BPK Goražde, koje će ovaj proces zahtjevati. Tu prije svega mislim na reformu javne uprave i pravosuđa, kao i usklađivanje kantonalnog zakonodavstva sa pravnom stečevinom Evropske unije. Potpisom Memoranduma o razumijevanju Vlade BPK i međunarodne organizacije „British Council“ omogućava se mladim državnim službenicima iz našeg kantona da učestvuju u projektu i dodatno se usavršavaju, a sve u cilju da imamo stručne kadrove koji će moći odgovoriti tim izazovima “- istakla je Obuća

Naglasila je da je  cilj dvogodišnjeg programa  pomoć Bosni i Hercegovini pri razvoju profesionalnog i depolitizovanog sistema javne uprave  kroz omogućavanje stručnog usavršavanja i mobilnosti za novu generaciju državnih službenika koji će biti zaduženi za proces pristupanja EU i koji će voditi ka promjenama tokom procesa proširenja.

Kada je riječ o memorandumu o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP)  i Vlade BPK Goražde, Obuća ističe da se tu s ciljem jačanja sistemskog pristupa u planiranju i upravljanja razvojem provodi niz projekata, a jedan od značajnijih je Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP).

Kako je kazala, cilj potpisivanja memoranduma je  da se osim definisanja saradnje odrede i smjernice na poljima djelovanja, sa akcentom na održiv i inkluzivan razvoj,  unaprjeđenje sistema planiranja i upravljanja razvojem, pružanje javnih usluga te socijalnu koheziju.

- Organizacija UNDP već dugi niz godina pruža podršku BPK Goražde. Osim finansijske i konsultantske podrške koju su nam pružili pri izradi nove Strategije BPK Goražde  za period 2021-2027.godina, čija je vrijednost prema procjenama veća od 150.000 KM, pruža se podrška održivom i inkluzivnom razvoju, zaštiti okoliša, raznim projektima energetske efikasnosti te mnogim projektima čije benefite osjećaju svi građani BPK Goražde.  Pojavom pandemije virusa COVID-19, zahvaljujući dobroj saradnji Vlade BPK Goražde i UNDP-a  u 2020.godini iz donatorskih sredstava za potrebe zdravstvenih ustanova s područja BPK Goražde nabavljeni su neophodni medicinski aparati te vrijedna medicinska i zaštitna oprema namijenjena  za borbu protiv virusa COVID-19 - podsjetila je  Obuća.

Istakla je da  potpisivanjem  memoranduma sa te dvije međunarodne organizacije,  Vlada BPK Goražde održava konkretnu saradnju, što se reflektuje kroz podršku ovom kantonu te njegovom boljem pozicioniranju unutar FBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu