Stranačke aktivnosti     | 24.02.2021. 20:20 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanela Klarić: Program rada Predstavničkog doma FBiH najbolja je ilustracija nerada tog zakonodavnog tijela

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH odbijena je inicijativa Kluba Naše stranke kojom je traženo da se predsjedavajući doma obaveže da svaka tri mjeseca dostavlja informaciju o ostvarivanju Programa rada Predstavničkog doma te da zatupnici u tom domu razmatraju navedene informacije i predlažu mjere za njegovo efikasnije izvršavanje.

Povod za ovu inicijativu je bio Nacrt programa rada Predstavničkog doma za 2021. godinu koji je razmatran na današnjoj sjednici. Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke, nazvala ga je programom nerada:

„Iz godine u godinu usvajaju se programi kojima se stvara privid rada Predstavničkog doma. Nema propisanog niti jednog mehanizma koji će garantovati ispunjenje ovog Programa. Dokazuje to i činjenica da je on dobrim dijelom identičan programima rada iz prethodnih godina. Veliki broj ciljeva rada prepisan je iz prethodnih godina a nemamo uvid u to koliko je na njihovom ostvarenju dosad postignuto. Iz godine u godinu u programe rada prebacuju se zakonski akti, pa tako i u ovom Programu predviđa se usvajanje materijala koji su u parlamentarnu proceduru upućeni 2018. godine. A neki su u proceduri i više od 10 godina. Naravno, nema nikakve garancije da će biti usvojeni i u ovoj godini.

Iako postoji obaveza izrade Operativnog plana rada Predstavničkog doma u kojem bi se detaljnije razradili termini održavanja sjednica i dnevni redovi, on se ne izrađuje, što upravo daje prostora manipulacijama. Tako, na primjer, nemamo propisan minimalan broj sjednica koje se moraju održati ove godine, što onda omogućava da se sjednica ne održi i po nekoliko mjeseci. Jako je puno zakona, strategija i drugih pravnih akata za koje u ovom planu također nemamo garanciju da će se sigurno o njima raspravljati u 2021. godini.

Također, postoji obaveza održavanja tematskih sjednica najmanje jednom u tri mjeseca, što se ne dešava, i stiče se dojam da nemamo nikakvih problema koje treba rješavati i sa njima upoznati javnost.

Za kvalitetan rad Predstavničkog doma potrebni su i adekvatni kapaciteti. Zato je neophodno jasno i mjerljivo precizirati mjere kojima će se kontinuirano uticati na obrazovanje uposlenija te poboljšanje tehničkih i materijalnih uslova za rad.

Tražili smo zato da rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prilikom utvrđivanja finalnog prijedloga Plana rada, s obzirom na to da je danas usvojen tekst Nacrt, pristupiti ozbiljnije i detaljnije kako bi se konačno unaprijedio rad, poboljšalo stanje i opravdao utrošeni javni novac. To je odbijeno. Očigledno da Predstavničkom domu ne odgovara nikakav vid kontrole, pa ni samokontrola.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu