Bosna i Hercegovina     | 26.02.2021. 15:22 |

Aganović: Prioritet individualna prava i isplata naknada demobilisanim borcima

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 26. februara (FENA) - Budžet Ministarstva za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za 2021. godinu usvojen je u iznosu od 1.557.200 KM i neznatno je uvećan u odnosu na budžet iz prošle godine.

Resorni ministar Edin Aganović pojašnjava da je do blagog povećanja došlo na ekonomskom kodu “Tekući transferi pojedincima”, na kojem su planirana sredstva za egzistencijalnu naknadu pripadnika boračke populacije koji to pravo ostvaruju.

- Pravo na egzistencijalnu naknadu u BPK Goražde ostvaruje 325 demobilisanih boraca i taj broj je nešto veći u odnosu na prošlu godinu, iz razloga što je određeni broj demobilisanih boraca bio angažovan na javnim radovima i tek su u decembru ostvarili to pravo – pojašnjava Aganović.

Naglašava da se, imajući u vidu cjelokupnu situaciju u Budžetu BPK Goražde zbog posljedica pandemije Covid-19 i nedostatak sredstava, planiranim sredstvima u resoru ovog ministarstva donekle može biti zadovoljno.

- Najviše smo se bazirali na individualna prava i davanja boračkoj populaciji. Najveći dio sredstava, blizu 1.000.000 KM, predviđen je za izdvajanja po individualnim pravima. Tiče se četrnaest prava koja ćemo implementirati kroz planirani ekonomski kod, a najveći dio sredstava se odnosi na egzistencijalnu naknadu i banjsko-klimatsko liječenje. Ono što želim da naglasim jeste da korisnici prava po Zakonu o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica zahtjeve mogu podnositi tek po usvajanju Programa utroška sredstava i po objavi javnog poziva o čemu će biti blagovremeno obaviješteni - ističe ministar Aganović.

Dodao je da su pored tekućih transfera pojedincima, planirana i sredstva za pomoć u finansiranju šest temeljnih udruženja koja predstavljaju boračku populaciju na prostoru BPK Goražde.

- U budžetu za 2021. sredstva su planirana i za nastavak projekta izgradnje centralnog spomen-obilježja poginulim pripadnicima Armije RBiH, čija implementacija je započeta u 2019., ali se nije mogao okončati zbog pojave pandemije koronavirusa - kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu