Bosna i Hercegovina     | 03.03.2021. 16:50 |

Važnost jačanja civilne zaštite kako bi se sačuvali životi i materijalna dobra (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 3. marta (FENA) - Svečanom sjednicom Kantonalnog štaba i Uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona obilježen je Međunarodni dan civilne zaštite. Ukazano je na potrebu jačanja civilne zaštite, koja je zadužena za zaštitu i spašavanje ljudi, ali i materijalnih dobara.

Dodijeljanja su i priznanja onima koji su se na ovom polju posebno iskazali tokom prethodnog perioda.

Jasmin Jahić, komandant profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, dobitnik je značke Civilne zaštite.

Priznanje jedinici koju predstavlja motiv je da u budućem radu nastave s usavršavanjem kako bi građani bili što sigurniji. 

- Vatrogasci su poznati po svom humanom radu, tako da pomažu jedni drugima. Izlazimo iz Tuzle često, ali isto tako koristimo i prijateljstvo s našim susjednim vatrogasnim jedinicama koje rado dolaze i odazivaju se na naše pozive - naglašava Jahić.

Na svečanosti je naglašeno da je razvoj sistema zaštite i spašavanja bitan u svakom društvu, posebno imajući u vidu sve češće prirodne katastrofe. Poplave, klizišta, požari, a prošle godine i pandemija koronavirusa, veliki su izazov za civilnu zaštitu, tako da ulaganja u ovaj sektor, naglašeno je, moraju biti veća.

Komandant Kantonalnog štaba Civilne zaštite i ministar unutrašnjih poslova TK Midhat Dobrnjić stava je da treba razmišljati o novim modalitetima sistema zaštite i spašavanja.

- Uključivanje nekih drugih snaga u sistem zaštite i spašavanja, ali u jednom punom kapacitetu. Mi smo započeli sa tom idejom 2014. godine. Zadatak mi je da to nastavim. Mislim da je to započeto i na federalnom niovu, a tu mislim na uključivanje snaga MUP-a - dodaje Dobrnjić.

Direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zoran Jovanović kaže da su do sada uspijevali da odgovore na sve izazove, a kontinuirano se radi i na jačanju struktura civilne zaštite.

- Zakoni su podijelili nadležnosti. Civilna zaštita reaguje kada dođu u pitanje životi ljudi i materijalna dobra građana. Međutim, treba raditi na prevenciji svih dešavanja i faktora koji izazivaju prirodne nesreće - kaže Jovanović.

Tuzlanski kanton je uradio procjenu ugroženosti od poplava, koja se revidira svake godine, tako da postoje pripremljeni odgovori na ovu prirodnu nesreću. Pandemija koronavirusa pokazala je da se ne mogu predvidjeti sve katastrofe s kojima se može suočiti, stoga, navedeno je na sjednici, važno je jačanje civilne zaštite da bi se sačuvali životi građana.

Pogledajte https://fena.ba/video/5517/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1qpbGFrtCSXc4LbnBqMSB8xAzUVCufE6y?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu