Stranačke aktivnosti     | 09.03.2021. 11:40 |

Saopćenje za javnost DNS-a

FENA Saopćenje

Poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aleksandar Glavaš pozvao je direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića i ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića da javnosti prezentuju specifikaciju troškova nabavke vakcina, posebno troškova transporta i da kažu kada će stići još 360.000 doza za koje je potpisan ugovor sa dobavljačem!

''Vidjeli smo razna pravdanja zbog ogromne razlike između prodajne i nabavne cijene vakcine, koja su se svodila na troškove transporta. Onda smo vidjeli da vakcina Sputnjik V dolazi običnim avionskim letom i transportuje se običnom hladnjačom, što su više nego simbolični troškovi'', kaže Glavaš.

''Izvlačiti ogroman novac na humanitarnom pitanju, što nabavka vakcina jeste, nije ništa drugo do „ratno profiterstvo“. Za taj novac mogle su se kupiti vakcine za još 150.000 ljudi. Iz nekih čudnih razloga sve ide nekim privatnim linijama i ko zna kakvim kanalima'', ističe Aleksandar Glavaš.

On dodaje da žestoko protivljenje najviših funkcionera SNSD-a mogućnosti da institucije zdravstva i Vlada Republike Srpske direktno, bez posrednika, nabavljaju vakcine, dodatno podgrijava sumnje da tu nisu čista posla.

''Koga štite? Da li je formalni uvoznik zaista i pravi uvoznik ili samo neko preko koga treća lica koja nemaju licencu ostvaruju dobit na nesreći koja nas je zadesila? Ko je to jači od institucija i zbog čijeg finansijskog interesa se ugrožavaju životi ljudi!? Većina proizvođa (Pfizer, Moderna, Sinopharm) ne želi da prodaje vakcine posrednicima nego isključivo državama i vladama. Našu vlast to ne zanima, njima su bitniji procenti od života ljudi'', zaključuje Glavaš.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu