Bosna i Hercegovina     | 09.03.2021. 16:46 |

Mitrović i ambasador Ita o priznavanju vozačkih dozvola između BiH i Japana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Japana u BiH Makota Ita.

Na sastanku je razgovarano o Koridoru 5c, prijevozu robe i usluga u BiH i izvan nje te avio-prijevozu putnika i robe, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Mitrović je podsjetio da je BiH izrazila svoju podršku kandidatu Japana Mashaiku Metoki za poziciju generalnog direktora Međunarodnog ureda Svjetske poštanske unije, dok je Japan podržao kandidaturu BiH u Upravno vijeće ove unije, čim se steknu uslovi za održavanje Kongresa Unije.

Kada je u pitanju međusobno priznavanje vozačkih dozvola između BiH i Japana postoje određena odstupanja koja bi se najlakše riješila pristupanjem BiH Ženevskoj konvenciji o cestovnom prometu iz 1949. godine, čime bi se ovo pitanje riješilo ne samo sa Japanom nego i sa svim drugim zemljama članicama Ženevske konvencije. Naime, BiH je pristupila Konvenciji o cestovnom prometu (Bečka konvencija) iz 1968. godine, te strancima koji privremeno borave u BiH priznaje vozačku dozvolu u skladu s odredbama te konvencije.

Na sastanku je zaključeno da pregovore treba nastaviti jer nema velikih problema za potpisivanje ovog sporazuma, imajući u vidu primjere drugih zemalja koje su prihvatile priznavanje vozačkih dozvola a nisu članice Ženevske konvencije.

Na kraju sastanka, ministar Mitrović je poželio dobrodošlicu ambasadoru Japana u BiH, kao i mnogo uspjeha u budućem radu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu