Svijet     | 12.03.2021. 12:27 |

Izrael, Grčka i Kipar izveli pomorsku vježbu

FENA Internet

JERUSALEM, 12. marata (FENA) - Izraelska vojska saopćila je u petak da je provela zajedničku pomorsku vježbu s Grčkom i Kiprom, u najnovijem znaku povećane saradnje između tri zemlje koje Tursku sve više smatraju suparnikom u Sredozemnom moru.

Rečeno je da je vježba "Plemenita Dina", koju je vodio Izrael, a uključivala je i Francusku, obuhvatila "protupodmorničke postupke, scenarije potrage i spašavanja i scenarij koji simulira bitku između brodova". Vježba je završena u četvrtak.

"Tokom protekle sedmice mornarica je predvodila veliku vježbu u kojoj je implementirala sposobnosti u podvodnom ratovanju, potrazi i spašavanju, pratnji konvoja i površinskim borbama", rekao je kontraadmiral Eyal Harel, šef izraelskih pomorskih operacija, prenosi AP.

"Ove su vježbe od izuzetne važnosti za jačanje veze mornarice sa stranim flotama koje dijele zajedničke interese", dodao je.

Izrael, Grčka i Kipar poduzeli su posljednjih mjeseci niz koraka za učvršćivanje veza, uključujući unapređenje planova za izgradnju podmorskog kabla za električnu energiju od 2.000 megavata i podmorskog plinovoda od 1.900 kilometara. Ministri odbrane triju zemalja sastali su se u novembru i dogovorili se o povećanju vojne saradnje.

Grčka i Kipar su u sporu s Turskom koja je brodove za traženje plina poslala u područje za koje je  Grčka tvrdi da je njen pomorski teritorij i  brodove za bušenja u područje na kojem Kipar polaže isključiva prava. Napetost je prošle godine približila NATO saveznike Grčku i Tursku otvorenom sukobu, ali  su potom napetosti popustile.

Izrael i Turska nekada su bili bliski saveznici, ali su imali veliki pad 2010. godine, kada su izraelske snage ubile 10 turskih državljana dok je flotila predvođena Turcima pokušala probiti izraelsku blokadu u pojasu Gaze.

Dvije zemlje dogovorile su se 2016. godine o sporazumu o pomirenju uz posredovanje SAD-a, ali veze su pukle dvije godine kasnije zbog američke odluke da Jerusalem prizna glavnim gradom Izraela.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu