Bosna i Hercegovina

Epidemiološka situacija zatvara KS od večeras u 20 do ponedjeljka u sedam sati

Tekst: Sanda Hrkić, Foto Fena/Ilustracija

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo zabranjen je rad mnogim poslovnim subjektima, od večeras u 20 sati do ponedjeljka, 15. marta u 7.00 sati.

Iz zabrane se izuzimaju trgovine prehrambenim proizvodima i pekare, apoteke, benzinske pumpe, prodavnice hrane za životinje, specijalizirane prodavnice medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme.

Izuzimaju se i subjekti koji obavljaju djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi i veterinarske djelatnosti, kantonalna javna komunalna preduzeća i kantonalna javna preduzeća, Aerodrom, kopneni prijevoz i ostale pomoćne djelatnosti u prijevozu, hoteli i sličan smještaj uz posluživanje hrane samo za goste koji imaju prijavljen boravak, kao i subjekti koji se bave proizvodnom djelatnosti, pogrebnim i srodnim djelatnostima i gradilišta.

U tom periodu dozvoljava se rad javnih kuhinja, priprema i dostava hrane i pića do 23 sata, uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera zaštite. Sportska takmičenja i treninzi na otvorenom dozvoljeni su tokom trajanja propisane zabrane, ali bez publike. U tržnim centrima dozvoljen je rad poslovnim subjektima, koji su izuzeti iz zabrane.

Za provođenje navednih mjera zaduženi su Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS. Zaključak o zabrani rada poslovnih subjekata u Kantonu Sarajevo tokom vikenda donijela je Vlada KS, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom.

Ugostitelji, hotelijeri, zanatlije, muzičari i drugi privatni djelatnici nezadovoljni su zbog najavljenog zatvaranja ugostiteljskih objekata u dane vikenda. Iskazali su to i jučerašnjim okupljanjem. Traže potpuno zatvaranje (lockdown) u BiH, protive se selektivnim mjerama. Smatraju da zabrane rada samo u dane vikenda, i samo u Kantonu Sarajevo, neće spriječiti širenje virusa korona te da bi tek potpuni lockdown imao smisla.

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo obrađen je 1.891 uzorak, od čega je 779 pozitivnih. U istom periodu preminulo je 16 osoba.

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, apeliraju stanovništvu za maksimalno poštivanje mjera koje su na snazi. Ističu važnost pravilnog nošenja maske, održavanja fizičke distance, izbjegavanja gužvi i zatvorenih prostora, kao i mjesta gdje su mogući bliži kontakti duži vremenski period.

(FENA) M.B.