Svijet     | 15.03.2021. 16:52 |

Zarif: Sjedinjene Države trebaju se brzo vratiti nuklearnom sporazumu

FENA Internet

BRUXELLES, 15. marta (FENA) - Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u ponedjeljak je tražio od Sjedinjenih Država da se brzo ponovo pridruže međunarodnom sporazumu koji limitira iranske nuklearne ambicije, upozoravajući da bi predstojeći izbori u Islamskoj Republici mogli zakočiti napredak u bilo kakvim razgovorima.

Trumpova administracija 2018. godine jednostrano je povukla SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma na osnovu koga je Teheran pristao da limitira svoje obogaćivanje urana u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Nakon što su SAD ponovo uvele sankcije i dodale su druge, Iran je postepeno i javno odustajao od limita sporazuma na njegov nuklearni razvoj.

Zvaničnici Bijele kuće tvrde da je nova američka administracija spremna da se vrati sporazumu čim Terheran pokaže „striktno povinovanje“ njegovim odredbama.

Zarif je izjavio da će se, dok se iranski junski izbori primiču, Sjedinjene Države suočiti s vladom koja neće biti u stanju da ostvari napredak u nuklearnim pregovorima.

-  Nesposobna vlada neće biti u stanju da učini ništa ozbiljno. I mi ćemo morati čekati na period od skoro šest mjeseci. Nećemo imati vladu prije septembra - izjavio je Zarif na online konferenciji s  Evropskim političkim centrom, analitičkom grupom sa sjedištem u Bruxellesu.         

-  Mnogo stvari može da se desi između danas i septembra. Stoga, preporučljivo je za Sjedinjene Države da djeluju brzo - kazao je Zarif.

- Spremni smo da se odmah vratimo, nakon što se Sjedinjene Države vrate provedbi sporazuma. Jednostavno je tako - dodao je.

On je odbacio ponovne pregovore o bilo kojem dijelu sporazuma, ili prilagođavanje „vremenskom okviru“ na osnovu koga bi Teheran trebao poduzeti određene korake.

- Ne vidimo nikakav razlog za razgovore. Možemo se odmah vratiti provedbi i nakon toga održati razgovore - izjavio je Zarif, dodajući da još nije vidio nikakve nove američke prijedloge.         

- Do sada, ova nova administracija nije učinila ništa drugačije od Trumpove administracije - kazao je šef iranske diplomatije, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu