Svijet     | 16.03.2021. 11:40 |

Krajem aprila konferencija 'ViennaUP21' i pametni gradovi

FENA Saopćenje

BEČ, 16. marta (FENA) - Beč će od 27. aprila do 12. maja 2021. biti domaćin jedne od najvećih startup konferencija u Evropi, a zbog pandemije koronavirusa ovaj događaj se iz srca austrijske prijestolnice seli u digitalno okruženje.

Osim osnivača, investitora i velikih korporacija, tom događaju mogu prisustvovati svi koje zanimaju teme pametnih gradova.

Digitalizacija, kreativna industrija i pametni gradovi su samo neke od tačaka ovogodišnje "ViennaUP21" konferencije. Program otvara Festival "4 Pioneers" sa fokusom na blockchain i finetech tehnologije. Nakon toga uslijedit će blokovi o digitalizaciji u zdravstvu, e-upravi i revoluciji pametnih gradova na međunarodnom nivou.

U sklopu konferencije po prvi put ćr biti organizovan "Smart City Summit" koji će se baviti izazovima prilikom kreiranja pametnih gradova. Grad Beč, Bečka komunalna preduzeća, Aspern Smart City Research i Privredna agencija Beča pozivaju sve zainteresovane na dijalog o stvaranju gradova budućnosti.

"Smart City Summit" će obuhvatiti predavanja, radionice i upoznavanje sa potencijalnim partnerima. Program će uključivati izgradnju pametnih četvrti i održivih lokalnih rješenja, ulogu gradova u kružnoj ekonomiji kao i ekološke i održive zgrade.

Aktuelna tema o neophodnom prilagođavanju gradova kao rezultatu suočavanja sa pandemijom koronavirusa će također biti obuhvaćena. Bit će govora o infrastrukturi i mjerama u cilju boljeg odgovora na trenutnu situaciju.

Posljednji blok samita dotaknut će se i saobraćaja. Za učešće nije potrebna kotizacija, a svi zainteresovani se mogu registrovati putem www.smartcitysummit.at, najavljeno je iz Eurocomm PR Sarajevo. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu