Kultura     | 18.03.2021. 13:04 |

Burina: Učinit ću sve da me publika pamti po jubilarnoj izvedbi 'Ćorkana'

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 18. marta (FENA) - Čitav život i u karijeri uvijek sam uz svoje ime pominjao i ime moga grada - kazao je na današnjoj pres-konferenciji ovogodišnji laureat Nagrade Grada Zenica, glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP) Haris Burina.

Burina će nagradu primiti u subotu, 20. marta na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada Zenica, a istog će dana, s početkom u 19.30 sati, odigrati i jubilarnu, 200. izvedbu monodrame "Ćorkan".

- Zenica, to je moj dom! Zenica, to je moj rad! Zenica, to je moja porodica! Vi ste moji i ja sam vaš! Onaj ko može da najboljim dijelovima svoga tijela, srca i razuma; talentom i radom opravda ovakve riječi, on zaslužuje tu nagradu - istakao je Burina.

Profesionalno se ostvario i kroz svjetske nagrade pa je, tako, jedini glumac koji je dva puta dobio nagradu Festivala u škotskom Edinburgu, ali emotivno mu više znači priznaje njegovog grada.

- Kada se radi o Nagradi Grada Zenice, ona je veća - iz dva razloga. Prvo, na emotivnom, zato što je za mene ovo znak da se i preko moga imena priznaje još štošta na planu kulture. S druge strane, kud će mi veća nagrada od ljudi koje srećem svakodnevno; kud će mi veća nagrada od publike pred kojom igram, a poznajem je; kud će mi veća nagrada nego da to bude “pečatirano” od rodnog grada. Imam ja, od raznih gradova, još tih nagrada, ali ipak Zenica je u mom srcu, moj dom i moja porodica - kazao je Burina.

Ponosan je na tu nagradu i sretan što je, kako je podvukao, njegova publika sastavljena od njegovih sugrađana. Zato mu i nije važno koliko će, zbog potrebe da se zadovolje i higijensko-epidemiološke mjere, u subotu navečer u sali biti i publike. Kao maksimum je određeno 70 osoba.

- To je nešto najljepše što čovjek može da doživi…Čitav sam život igrao tako da je svaka predstava bila prva po radosti, a kao posljednja po učinku. Ako treba da me pamte po jubilarnoj predstavi, ja ću učiniti sve da me tako i pamte. Glumac što je stariji, ako duže igra istu ulogu a posvećen joj je do kraja, ta uloga, htjela ili ne htjela, ima svoju evoluciju. A i dugo igranje odražava publika na samog glumca koje emocije unosi u narednu predstavu - smatra Burina.

Svaki glumac, dodao je, zna da je najteže biti sam na sceni, ali on se, za razliku od ostalih svojom predstavom "potukao" s nobelovcem Ivom Andrićem, koji je Nobelovu nagradu za književnost za roman "Na Drini ćuprija" dobio prije 60 godina.

- Od prvog sam trenutka znao u šta idem. Odigrati pogrešno nobelovca je potpisivanje smrtne presude. Potom uvjeriti, 10 godina igrajući, publiku da je Ćorkan narod i da, kao nikad do sada, u ovakvim vremenima nije nam više trebao jedan takav lik. Po Andriću, Ćorkan je narod i on kaže: Ćorkan nije ni pismen ni bogat, ali zna Ćorkan sve i vidi Ćorkan sve. Druga Andrićeva rečenica jeste: Sve moje je iz Bosne - podsjetio je Burina.

Zbog jedne kritike iz Knjige utisaka, u kojoj je pisalo: Ovo su mogli samo Andrić i Burina, dobio je, kazao je, ujedno i najveću osudu i najveću kritiku.

- Osuđen sam da nastavim igrati, a ne smijem prostituisati ovu predstavu. Jer, ovo nije stendap, ovo je monodrama. A glumci znaju da je najteže igrati monodramu, jer valja opravdati lik i ljude uvući u svoj svijet. A to činite, apsolutno, sami - kazao je Burina.

Sretan je, kazao je, što je kroz 10-godišnji život te predstave bilo poziva da gostuje i u drugim sredinama pa je predstavljao i BNP, u kojem je odigrao više od 15 izvedbi monodrame "Ćorkan".

- Ne dešava se često u pozorištima da jedna predstava bude tako dugo na repertoaru; da ima veliki broj izvedbi i, pogotovo, da je tako dobra, tako uspješna i vrijedna pažnje, kao što je "Ćorkan" - zaključio je direktor BNP-a Miroljub Mijatović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu