Bosna i Hercegovina     | 19.03.2021. 14:12 |

Sarajlić: Saopćenje Ambasade Rusije u BiH kasni 15 godina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Predsjedavajući delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Asim Sarajlić ocijenio je da je saopćenje Ambasade Ruske Federacije neprimjeren i nediplomatski pritisak na BiH i njene institucije.

- Međutim, to saopćenje "kasni" otprilike 15 godina, jer je BiH još 2006. godine Zakonom o odbrani definirala opredjeljenje za pristupanje NATO-savezu - podsjetio je Sarajlić.

Nakon toga su uslijedile odluke i strategije, ulazak u MAP, napominje Sarajlić, zbog čega je jasno da se BiH kreće ka članstvu u NATO-u.

- Posebno je važno naglasiti da su sve dosadašnje odluke donesene konsenzusom. Ovakav otvoreni ruski pritisak na BiH nije pitanje samo za nas u BiH, nego i za naše briselske i vašingtonske partnere, tako da s te strane očekujem jasne poruke - zaključio je Sarajlić.

Iz Ambasade Rusije u BiH naveli su da u slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, oni će morati reagirati na taj, kako su kazali, neprijateljski korak.

Bosna i Hercegovina je 5. decembra 2018. godine primljena u Akcioni program za članstvo (MAP). Godinu nakon toga, Predsjedništvo BiH je donijelo odluku o prihvatanju dokumenta nazvanog Program reformi koji je trebao značiti i nastavak puta zemlje prema čvršćoj integraciji u Sjevernoatlantski savez (NATO).

Program reformi se ne razlikuje od Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) koji priprema svaka država koja želi da postane članica NATO saveza. Radi se o planu postignuća i planirane reforme u više oblasti između, ostalog političkih, sigurnosnih, pravnih i odbrambenih reformi.

- Pozivamo bh. prijatelje da dobro razmisle, da izvaganu sve 'za' i 'protiv', da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju - navodi se u saopćenju za javnost iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini.

Saopćenje Ambasade Rusije u BiH došlo je dan nakon što je konstituirana Komisija Bosne i Hercegovine za saradnju sa NATO-om na osnovu odluke Vijeća ministara od 24. februara 2021. godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel