Bosna i Hercegovina     | 27.03.2021. 11:51 |

Zvizdić o plinovodu: Pravobranilaštvo BiH mora odmah reagovati

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. marta (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić je na svom Twittu podsjetio na tri važna propisa na osnovu kojih odmah mora reagovati Pravobranilaštvo BiH, u vezi sa "skandaloznim" postavljanjem plinovodne cijevi ispod korita rijeke Save kao međudržavne granice, a bez saglasnosti države Bosne i Hercegovine, i na bazi tzv. Sporazuma između Republike Hrvatske i bh. entiteta RS. 

Zvizdić podsjeća na Bečku konvenciju o pravu međunarodnih ugovora - samo su države subjekti međunarodnog prava,a to bi kako ističe trebala da zna R Hrvatska kao članica EU.

Podsjetio je na Ustav Bosne i Hercegovine po kojem je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora, a Parlamentarna skupština BiH odlučuje o saglasnosti za ratifikaciju ugovora. 

- Nije ispoštovana niti jedna od ove dvije ustavom obavezujuće procedure, i ovo je morala znati R Hrvatska, kao članica EU - smatra Zvizdić. 

Podsjetio je i na teći važan propis, Zakon o graničnoj kontroli po kojem je Granična linija  isključivo u nadležnost Granične policije BiH.

- Dakle, rijeka Sava predstavlja međunarodno priznatu granicu između Bosne i Hercegovine iobjavio je  Republike Hrvatske, i svako zadiranje u granični pojas, bez saglasnosti države, predstavlja najgrublju povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Zbog toga tražim da se navedeni Sporazum proglasi ništavim, uključujući i sve posljedice koje proizilaze iz istog - objavio je na svom Twittu zamjenik  predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu