Magazin     | 31.03.2021. 08:37 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 31. ožujka (FENA) - 

- 1596. Rođen René Descartes, francuski filozof, matematičar i fizičar, čije je djelo označilo raskid sa skolastikom i začetak moderne filozofije racionalizma.

- 1685. Rođen Sebastian Bach, njemački orguljaš i skladatelj, jedan od najvećih skladatelja svih vremena među čija djela, zapažena po intelektualnoj dubini, tehničkoj zahtjevnosti i umjetničkoj ljepoti, spadaju Brandenburški koncerti, Varijacije Goldberg, Engleske suite, Francuske suite, Partite, Dobro ugođen glasovir, Misa u h-molu, Muka po Mateju, Glazbena ponuda, Umjetnost fuge, te mnoga druga.

- 1727. Umro Isaac Newton, fizičar, matematičar i astronom.

- 1732. Rođen Franz Joseph Haydn, austrijski skladatelj, autor više od 100 simfonija i brojnih kamernih i vokalnih djela, kao i austrijske i njemačke himne.

- 1774. Velika Britanija nakon Bostonske čajanke uvela Akt o bostonskoj luci, svojevrsni oblik kazne pobunjenim kolonijama čijim se stupanjem na snagu zabranio rad luke.

- 1917. SAD od Danske preuzele Zapadnoindijske otoke u Karipskom moru i nazvale ih Djevičanski otoci. Sporazum o kupovini tih otoka za 25 milijuna dolara sklopljen je u kolovoza 1916.

- 1948. Kongres SAD-a usvojio Marshallov plan. Tim planom, nazvanim po njegovom tvorcu, američkom državnom tajniku  Georgeu Marshallu, dodijeljena je pomoć od 15 milijardi dolara europskim zemljama za obnovu nakon Drugog svjetskog rata.

- 1959. Nakon neuspješne protukineske pobune u Lhasi, dalaj-lama pobjegao u Indiju, gdje je dobio politički azil. Od tada živi u izbjeglištvu. Od kineskih vlasti traži više prava za Tibetance koja su garantirana ustavom Kine.

- 1966. Sovjetski savez lansirao Lunu 10, prvu svemirsku letjelicu koja je ušla u mjesečevu orbitu.

- 1980. Umro Jesse Owens, američki atletičar, jedan od najvećih sportista 20. stoljeća, koji je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Taj podvig ostao je nenadmašen sve do Olimpijskih igara u Los Angelesu.

- 1991. Redarstvenici MUP-a RH kod Plitvica su upali u zasjedu pobunjenih Srba. U događaju poznatom pod imenom Krvavi Uskrs poginuo je Josip Jović, mladi redarstvenik iz Imotskog koji je postao prva žrtva Domovinskog rata.

- 1993. Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je, prvi put od početka rata u BiH, odluku kojom je ovlastilo NATO da upotrijebi vojnu silu protiv prekršitelja u zoni zabranjenih letova nad BiH.

- 2016. Haški tribunal oslobodio Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH i protjerivanje Hrvata iz Vojvodine. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu