Bosna i Hercegovina     | 01.04.2021. 15:14 |

Vlada FBiH - Pregled naplate poreznih prihoda i doprinosa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. aprila (FENA) - Vlada FBiH je na današnjoj sjednici prihvatila pregled naplate poreznih prihoda i doprinosa na teritoriju FBiH za veljaču 2021. godine i razdoblje od 1. 1. do 28.2.2021. godine.

U veljači 2021. godine je ukupna razina mjesečnog ostvarenja prihoda po osnovi neizravnih i izravnih poreza, te socijalnih doprinosa u iznosila 598,2 milijuna KM, što je za 5,3 posto manje u uporedbi s naplatom iz istog mjeseca protekle 2020. godine. Posmatrajući na razini kumulativa prva dva mjeseca 2021. godine, ukupni prihodi iznosili su 1.166,3 milijuna KM i za 6,8 posto su manji u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Međutim, razina prihoda zabilježenih u veljači 2021. godine je, u odnosu na isti mjesec 2019. godine manja za svega 0,8 posto, dok negativna stopa kretanja u kumulativnoj naplati za razdoblje od 1.1. do 28.2. iznosi 2,2 posto. U ovom trenutku, navedeni podaci impliciraju na postepeni povratak naplate prihoda prema razini ostvarenja iz 2019. godine, koja je znatno narušena tokom 2020. godine.

PLAN POBOLJŠANJA ENERGIJSKE  EFIKASNOSTI U INSTITUCIJAMA FBiH

Federalna vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela trogodišnji Operativni plan za poboljšanje energijske efikasnosti u institucijama FBiH (Operativni plan EE). Ovaj plan je usklađen sa Akcionim planom energijske efikasnosti FBiH za period 2019-2021. godine, Zakonom o energijskoj efikasnosti u FBiH i obavezama BiH iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice.

Vlada FBiH je zadužila nosioce aktivnosti, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalnog ministarstvo prostornog uređenja, da odmah poduzmu aktivnosti na pripremi i provedbi aktivnosti iz Operativnog plana.

Cilj ovog plana je, prevashodno, smanjenje potrošnje energije za grijanje u javnim zgradama na području FBiH, što za rezultat treba donijeti uštede u budžetima, smanjenje korištenja fosilnih goriva, očuvanje prirodnih resursa i, u konačnici, smanjenje globalnog zatopljenja putem reducirane emisije CO2 i drugih štetnih gasova u atmosferu.

Cilj je smanjenje potrošnje energije za 4.671.680 kWh godišnje ili 58 posto trenutnih energetskih potreba 36 zgrada, odnosno treba donijeti finansijske uštede od 685.831 KM godišnje ili u vijeku trajanja mjera energijske efikasnosti od 14.164.816 KM.

EMISIJE OBVEZNICA

Federalna vlada je, kroz pet danas donesenih odluka, odobrila zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica radi prikupljanja sredstava za financiranje izdataka utvrđenih usvojenim proračunom FBiH za 2021. godinu. Riječ je o dvije emisije obveznica u nominalnim iznosima od po 40.000.000 KM (rokovi dospijeća dvije, odnosno tri godine), zatim dvije od 30.000.000 KM (rokovi dospijeća šest, odnsono deset godina), te jednom od 70.000.000 KM (rok dospijeća sedam godina).

Datumi aukcija bit će utvrđeni javnim pozivom.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Vlada FBiH je usvojila izvještaje o radu upravnih odbora agencija za vodna područje rijeke Save i Jadranskog mora Mostar za 2020. godinu.

Također, usvojen je i izvještaj o izvršenju Plana statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH za 2020. godinu.

Federalna vlada usvojila je izvještaj o realizaciji Programa rada Agencije za privatizaciju FBiH s planom privatizacije, kao i Finansijski izvještaj ove agencije za 2020. godinu.

Vlada se upoznala sa izvještajem o radu Sudske policije u FBiH za 2020. godinu, te usvojila godišnji plan rada Finansijsko-informatičke agencije.

Usvojena je i lista prioritetnih zadataka za deminiranje u 2021. godini.

Prihvaćena je informacija Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o realizaciji postupka finansijske konsolidacije privrednog društva „Agrokomerc“ d.d. Velika Kladuša za period 1. august 2020. - 31. mart 2021. godine.

Primljena je na znanje informacija o realizaciji zaključka Vlade FBiH za period januar-februar 2021. godine.

Vlada Federacije BiH se upoznala sa informacijama o petom sastanku Pododbora za unutrašnje tržiste i konkurenciju uključujući i zaštitu zdravlja potrošača između EU i BiH, te o četvrtom sastanku Pododbora za transport, energiju, okoliš i regionalni razvoj između EU i BiH.

Vlada je prihvatila Preporuke Evropske komisije s petog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje kao tijela u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i BiH, te zadužila nadležna federalna ministarstva i druga tijela federalne uprave omoguće provođenje Preporuka i dostave tražene informacije.

Federalna vlada se upoznala sa izvještajem o radu Nezavisnog operatora sistema u BiH za prošlu godinu.

Prihvaćen je izvještaj JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo o utrošku sredstava za poslove Službe Pomoć-informacije na javnim cestama u FBiH za 2020. godinu, kao i izvještaj o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu.

Vlada je na današnjoj sjednici zamjenika direktora Federalne uprave policije Esada Kormana ocijenila konačnom godišnjom ocjenom rada "zadovoljava".

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada FBiH dala je prethodnu saglasnost Skupštini Tehničko-remontnog zavoda Hadžići d.d. Hadžići za razrješenje dužnosti članova Nadzornog odbora ovog društva, uime državnog kapitala, zbog isteka perioda na koji su imenovani. Također je data prethodna saglasnost za imenovanje Vahida Alađuza i Aldijane Birdžo za članove Nadzornog odbora, uime državnog kapitala, na period od četiri godine.

Za direktora Federalnog zavoda za zapošljavanje Vlada FBiH je, na period od četiri godine, imenovala Helenu Lončar. U Upravni odbor imenovani su Amir Šabačkić (predsjednik), Jasna Agić, Edin Idrizović, Dženan Redžo, Krešimir Sarić, Branimir Skoko i Vitomir Ćošković (članovi).

U Upravni odbor Hitnog projekta za COVID-19 (IBRD 9097 BA) Federalna vlada je, na period od dvije godine, imenovala Marinu Bera, Džanu Kilić i Samira Bakića. Upravni odbor će nadgledati provedbu projekta prema kvartalnim ili polugodišnjim izvještajima koje će mu dostavljati Federalno ministarstvo zdravstva.

Vlada FBiH donijela je rješenje o ponovnom imenovanju Elfade Gutić, Siniše Jeftića i Pere Matijevića za članove Odbora državne službe za žalbe na period od četiri godine.

Vlada je razriješila dužnosti vršioce dužnosti predsjednika i članova Upravnog odbora Federalne novinske agencije. Istovremeno je imenovan Upravni odbor ove javne ustanove, na period od četiri godine, u sastavu Marija Medić Bošnjak (predsjednik), Amir Kadribegović, Aida Birno, Husein Orahovac i Dejan Jazvić (članovi).

Danas je izmijenjeno Rješenje o formiranju Antikorupcionog tima Vlade Federacije BiH, čime je u ovo tijelo imenovan Damir Šapina. Ujedno je ovim rješenjem Tim zadužen da za Vladu FBiH pripremi Prijedlog akcionog plana za borbu protiv korupcije za period od 2021. do donošenja nove Strategije za borbu protiv korupcije u FBiH, kao i da nakon usvajanja prati provedbi ovog akcionog plana, te učestvuje u svim aktivnostima koje se odnose na saradnju sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Vlada FBiH je razriješila dužnosti Nadzorni odbor Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, zbog isteka mandata. Istovremeno su Maida Bešo (predsjednica), Haris Mujanović i Vlatka Martinović (članovi) imenovani u ovaj nadzorni odbor, na period od četiri godine.

U Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje imenovani su Amir Šabačkić (predsjednik), Jasna Agić, Edin Idrizović, Dženan Redžo, Krešimir Sarić,  Branimir Skoko i Vitomir Ćošković (članovi).

Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava opunomoćeni su Sanela Milavić-Repak (BH Telecom d.d. Sarajevo), Goran Buhač (Sarajevoputevi d.d. Sarajevo i JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo) i Adnan Mahmutović (Unis Ginex d.d. Goražde), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu