Svijet     | 02.04.2021. 16:37 |

Iran i svjetske sile spremni pozdraviti američki povratak u JCPOA

FENA Internet

BRUXELLES, 2. aprila (FENA) - Iran i velike svjetske sile učesnice u u sporazumu koji ima za cilj odvratiti Teheran od razvoja nuklearnog oružja, saopćili su u petak kako su spremni da pozdrave povratak Sjedinjenih Država u sporazum.

Grupa - Evropska unija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija, Velika Britanija i Iran -  „priznala je perspektivu punog povratka SAD u JCPOA, i naglasila spremnost da se pozitivno bavi time u zajedničkom naporu“, saopćio je predsjedajući sastanka zvaničnika na visokom nivou, koristeći akronim za nuklearni sporazum, Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

Učesnici su saopćili da su „naglasili svoju predanost očuvanju JCPOA i raspravljali su o modalitetima povratka njegovoj punoj i efektivnoj provedbi“, navodi se u saopćenju objavljenom nakon njihovog virtualnog sastanka.

Grupa je saopćila da će nastaviti razgovore u utorak u Beču o sporazumu iz 2015. „u cilju jasne identifikacije sankcija koje će biti ukinute i mjera provedbe nuklearnog sporazuma“.

Američki zvaničnici nisu imali nikakvog javnog komentara, ali je Washington u četvrtak pozdravio vijest da će se Evropljani sastati s Irancima u pokušaju da ponovo pokrenu razgovore. Portparol američkog State Departmenta Ned Price nazvao je nova dešavanja „pozitivnim korakom“.

Bivši predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Države iz iranskog nuklearnog sporazuma u 2018. a sadašnji čelnik Joe Biden izjavio je da je pridruživanje sporazumu prioritet za njegovu administraciju. Bidenova administracija i Iran razlikuju se oko svih uslova koje Washington postavlja za svoj povratak, među kojima i tempiranje ukidanja američkih sankcija protiv Irana.

U današnjem saopćenju sa sastanka održanog pod predsjedanjem EU navodi se da će koordinator grupe „također intenzivirati odvojene kontakte u Beču“ sa svim učesnicima nuklearnog sporazuma i Sjedinjenim Državama.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif odmah je naglasio da nikakav sastanak nije planiran između iranskih i američkih zvaničnika.

Zarif navodi u tweetu da je cilj sastanka u Beču „rapidno finaliziranje ukidanja sankcija i nuklearne mjere za usklađeno uklanjanje svih sankcija nakon iranskih mjera ublažavanja“.

- Nikakav iransko-američki sastanak. Nepotrebno – piše Zarif u tweetu.

Iranska državna televizija navela je riječi Abbasa Araghchija, iranskog nuklearnog pregovarača na virtualnom sastanku, tokom današnjih rasprava da „svaki povratak SAD nuklearnom sporazumu ne zahtijeva nikakve pregovore i put je prilično jasan“.

- SAD se mogu vratiti sporazumu i prestati kršiti zakon na isti način na koji su se povukle iz sporazuma i nametnule nelegalne sankcije Iranu - izjavio je Araghchi.

Ruski ambasador u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, izjavio je „kako je utisak da smo sada na pravom putu, ali put pred nama neće biti lagan i zahtijevat će intenzivne napore. Izgleda da su naše zemlje spremne na to“, prenosi Associated Press.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu