Bosna i Hercegovina     | 08.04.2021. 13:27 |

Spahić čestitao Međunarodni dan Roma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Predsjednik Internacionalnog Centra za mir Ibrahim Spahić čestita Međunarodni dan Roma, saopćeno je iz tog centra.

 - Ponosan sam na prijateljstvo od djetinjstva, na svoje prijatelje. Odrastali smo zajedno i školovali se, igrali, radili i radovali - naglasio je Spahić i podsjetio da današnji status Roma nije u skladu s njihovim pravima i slobodama, posebno kad je riječ o školovanju, učenju na maternjem jeziku i s odgovarajućim medijskim programima, radu i drugim uslovima života i stvaralaštva, kao i da njihovi talenti i potencijal nisu na odgovarajući način vrednovani u društvu.

Spahić podsjeća da je bio organizator prvog kongresa predstavnika nacionalnih manjina prije dvije decenije i da je vodio Euro-regionalnu kampanju Vijeća Evrope Link diversity.

Svojevremeno, kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, predložio je osnovni tekst Zakona o pravima manjina, važećeg i danas, te bio aktivni učesnik u Dekadi UN-a posvećenoj pravima i slobodama Roma.

- Danas imam obavezu ponovo pozvati PSBiH da osigura provedbu Zakona i jedanakopravno poštivanje njihovih ljudskih prava, kao i prava i sloboda svih drugih građana utemeljenih na Evropskoj konvenciji i Deklaraciji UN-a te presudom Evropskog suda u predmetu 'Finci i Sejdić' - naveo je između ostalog Spahić.

Bez poštivanja tih prava i sloboda, nema ni izmjena Izbornog zakona i ustavnih promjena, ističe on također.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu