Bosna i Hercegovina     | 20.04.2021. 12:14 |

Evropska komisija i Austrija najavile vakcine za zapadni Balkan

FENA Saopćenje

BRISEL, 20. aprila (FENA) - Evropska komisija i Austrija danas su najavile sklapanje sporazuma o isporuci COVID-19 vakcina za zapadni Balkan, saopćeno je iz Evropske komisije.

Evropska komisija je izjavila da će finasirati 651.000 doza BioNTech/Pfizer vakcina, a podijelit će se uz pomoć Austrije. Prva isporuka svim partnerima u regiji trebala bi biti u maju, a redovite tranše nastavit će se do avgusta.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izjavila da je od presudne važnosti ubrzati kampanje vakcinacije u cijelom svijetu.

- Sretna sam što mogu objaviti da smo osigurali doze za vakcinaciju zdravstvenih radnika i drugih osjetljivih skupina na zapadnom Balkanu. Evropska unija stoji uz naše partnere u regiji. Želim zahvaliti Austriji što je olakšala ovaj proces, pokazujući svoju čvrstu predanost i solidarnost sa zapadnim Balkanom – rekla je von der Leyen.

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Oliver Varhelyi je dodao da unatoč trenutnoj globalnoj nestašici, EU će isporučiti vakcine kako bi pomogli zapadnom Balkan.

- Pružamo podršku od početka pandemije počevši od medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći. Sada ćemo pomoći osigurati vakcinaciju svih medicinskih radnika koji su na prvoj liniji u cijeloj regiji, kao i nekih drugih ranjivih skupina. Stalo nam je do zapadnog Balkana čija je budućnost u Evropskoj uniji – poručio je Varhelyi.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg naglasio je da je glavni prioritet učiniti vakcine protiv COVID-19 brzim i dostupnim za sve ljude širom Evrope. U tom smislu, podrška zapadnom Balkanu čin je evropske solidarnosti i ulaganje u zdravlje i sigurnost cijele regije. Jer kako on kaže mjesta gdje ljudi nemaju pristup ili nisu vakcinisani, ma gdje bili, predstavljaju opasnost za sve.

- Niko nije siguran dok svi nisu sigurni – rekao je Schallenberg.

Austrija je olakšala raspodjelu ovih vakcina kroz zakonske dogovore s proizvođačem i partnerima sa zapadnog Balkana. Doze se finansiraju iz paketa od 70 miliona eura koji je Komisija usvojila u decembru 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina. Ukupna raspodjela između zemalja temeljit će se na epidemiološkim potrebama, dajući prednost medicinskim radnicima i drugim ranjivim skupinama.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu