Bosna i Hercegovina     | 20.04.2021. 14:10 |

Zasad nema najava o dopremanju novih doza vakcina u BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. aprila (FENA) – U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde pripreme za masovnu imunizaciju još nisu počele, s obzirom da nema najava o dopremanju veće količina vakcina – ističu u kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo.

Direktorica ove ustanove Medina Bičo ističe da je okončana vakcinacija sa svim dosad obezbijeđenim vakcinama te da porodične ambulante jako dobro prate dinamiku dopremanja vakcina.

- Dosad su posredstvom Zavoda vakcinisane ukupno 534 osobe, a danas su dopremljene 84 doze vakcine Pfizer, za revakcinaciju zdravstvenih radnika. Porodične ambulante su jako dobro organizirane i vrše vakcinaciju hroničnih bolesnika, onkoloških pacijenata i osoba starijih od 65 godina i sve raspoložive doze su utrošene – ističe Bičo.

Naglašava da zasad nema najava o dopremanju novih doza u BPK Goražde.

- Još uvijek nema potrebe da se pripremamo za masovnu vakcinaciju s obzirom da nema najava o dopremanju više hiljada doza, kada bi ona mogla početi. Ukoliko se to desi, mi ćemo pripremiti adekvatan prostor, vjerovatno sportsku dvoranu u te svrhe – navela je ona.

Dodala je da se, prema sedmičnim pokazateljima, epidemiološka situacija u ovom kantonu stabilizuje, ali da još nije vrijeme za opuštanje. Po njenim riječima, Krizni štab će do kraja sedmice razmotriti i prijedlog o povratku učenika u školske klupe.

- Bilježi se smanjenje broja novozaraženih i trend porasta broja oporavljenih, a prošlosedmična incidence iznosila je 221. U protekla 24 sata koronavirus potvrđen je kod četiri osobe, nakon testiranja 30 uzoraka, dok je 39 oporavljenih. Smanjuje se i broj hospitalizovanih i trenutno je u Covid odjelu Kantonalne bolnice smješteno 13 osoba, dok se u izolatoriju Đački dom nalaze tri pacijenta. Na klinici Podhrastovi u Sarajevu hospitalizirano je 10 osoba iz Goražda – precizirala je Bičo.

Na području kantona trenutno je 90 oboljelih dok se u izolaciji nalaze 203 osobe.

Od posljedica Covida-19 život su izgubile 73 osobe sa područja BPK Goražde, dok se od početka pandemije oporavilo 1.847 lica.

- Sigurno ima više onih koji su preboljeli Covid-19 i koji nisu dio ove statistike a slučajevi reinfekcije koji su zabilježeni tokom trećeg vala, govore da se kolektivni imunitet može steći jedino vakcinacijom. Ohrabrujuće je da je usljed globalnog trenda i u BPK  zabilježen veći interes građana za imunizacijom koji se svakodnevno prijavljuju u svoje ambulante – istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.   

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu