Bosna i Hercegovina     | 22.04.2021. 08:57 |

Tim 'Misli o prirodi' nizom aktivnosti obilježava Dan planete Zemlje – 22. april

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Dan planete Zemlje, koji se obilježava svakog 22. aprila, prilika je da se podsjeti na važnosti očuvanja i zdravlja naše planete. 

Sa ciljem motivacije i mobilizacije šire zajednice u Bosni i Hercegovini u očuvanju prirode, tim "Misli o prirodi!" uz partnere i EKO HUBove se pridružuje globalnoj akciji za obnavljanje svijeta organizacijom niza inspirativnih, promotivnih i edukativnih aktivnosti.

Pozivaju sve da prate i aktivno sudjeluju u svim predstojećim aktivnostima i da se, na taj način, pridruže zajednici više milijardi ljudi širom svijeta koji učestvuju u obilježavanju ovog važnog dana.

Instagram darivanje "Moji EKO korac"  - Tim "Misli o prirodi!" u saradnji sa Irmom Kohel, grafičkom i produkt dizajnericom, poziva sve da učestvuju u Instagram darivanju #MojiEKOkoraci.

- Pokrenite svoju eko akciju sa ciljem zaštite okoliša, zabilježite je fotografijom ili video zapisom, objavite na svom (javnom) Instagram profilu i imate mogućnost da osvojite jedan od tri vrijedna proizvoda iz kolekcije Irme Kohel. Sve informacije o uslovima i pravilima učešća u darivanju su dostupne na linku - bit.ly/3aes5P0 - istakli su.

Također pozivaju sve da posjete društvene mreže (Facebook i Instagram) projekta "Misli o prirodi!" gdje će 22. aprila objaviti link za preuzimanje specijaliziranih Viber stickera uz pomoć kojih mogu komunicirati s prijateljima i podsjetiti ih o važnosti očuvanja Majke Zemlje – na duhovit i neposredan način.

Organizirali su i nagradni konkurs za najbolje blogove "Priroda vrišti – ti je opiši!". 

- Vjerujemo da su mladi glas prirode, te da angažmanom mogu postati promoteri eko vrijednosti i pozivati svoje vršnjake na promišljanje i aktivnije uključivanje u zaštitu okoliša. Zbog toga pozivamo omladinu, studente, srednjoškolce, novinare, aktiviste, kao i sve vas koji volite i mislite o prirodi da podijelite svoje autorske blogove o temi zaštite okoliša u okviru konkursa "Priroda vrišti – ti je opiši!" - istakli su te dodali da su sve informacije o uslovima i pravilima učešća dostupne na linku - bit.ly/2P77uVE. 

U organizaciji Eko HUBa Zenica, Dan planete Zemlje bit će obilježen webinarom "Klimatske promjene". Predavač na webinaru će biti Samir Lemeš, a pristupni podaci za webinar će biti dostupni na web stranici i Facebook stranici Eko HUBa Zenica.

Eko HUB Mostar želi da posebnim Danom otvorenih vrata u ponedjeljak, 26. aprila na permakulturnom imanju poduči učesnike praktičnim vještinama čijom primjenom u svakodnevnom životu mogu pomoći da se okoliš regenerira.

Na nekoliko "punktova" organizatori će demonstrirati sljedeće oblasti: kompostiranje u vrtu i stanu, izrada eko-cigli, izrada bioenzima, izrada biognojiva i sredstava za zaštitiu i jačanje biljaka, društvena banka sjemena, samonikle jestive biljke, branje i spremanje biljnih čajeva te ambalaža u kojoj se kupuju namirnice. 

Eko HUB Banja Luka će na Dan planete Zemlje organizovati podjelu 60 besplatnih mjesečnih karata za iznajmljivanje i korištenje bicikala kroz Nextbike sistem. Više informacija dostupno je na linku bit.ly/3glR7zL.

Također Eko HUB Široki Brijeg će Dan planete Zemlje obilježiti u dječjem vrtiću „Veseli školarac“ u Posušju kroz sadnju cvijeća sa djecom, i na taj način aktivno razvijati ljubav prema prirodi kod djece. O aktivnostima Eko HUBa Široki Brijeg može se saznati i na njihovim društvenim mrežama: bit.ly/32uzVjd.

Eko HUB Blagaj će, povodom Dana planete Zemlje, u saradnji sa Odjelom za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, JP Komunalno Mostar, te JP Komos Mostar, održati akciju čišćenja divlje deponije na lokaciji Kosor - pomoćna pista koja je prijavljena kroz platformu „Eko Alarm“. Okupljanje učesnika je na lokaciji u 8 sati, a akcija će trajati do 13.30 do 14 sati. O aktivnostima Eko HUBa Blagaj može se saznati i na njihovim društvenim mrežama: bit.ly/2RRiTd9.

Zagovaračka mreža REC Sarajevo će organizovati online izložbu učeničkih radova o temi "Moj pogled na prirodu i planetu Zemlju" u saradnji sa učenicima/cama IV2 razreda OŠ „Skender Kulenović“.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu