Kultura     | 23.04.2021. 18:31 |

Avdić čestitao Svjetski dan knjige i autorskih prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) Samir Avdić, u povodu 23. aprila - Svjetskog dana knjige i autorskih prava, uputio je čestitku svim autorima, književnicima, čitaocima i ljubiteljima knjige.

- Izreka koja kaže 'Reci mi šta čitaš, pa ću ti reći ko si' na jednostavan i kratak način poručuje koliko knjiga oblikuje čovjeka, njegovu misao, djelovanje i mjesto u društvu. O knjigama su napisane knjige, u njima su svjedočanstva razvoja ljudske civilizacije, one su formirale ljepši dio našeg bića.

Sa razvojem tehnologija i brojnih online platformi knjige i pisana riječ postali su dostupniji i pristupačniji ljudima širom svijeta. Neki će reći da se tako gubi čar čitanja koja postoji kada se otvore papirne stranice knjiga i odluta sa autorom u njegove svjetove. Važno je da su knjige dostupne u više formi, da svako može naći ono šta želi.

Knjiga je bila i ostala čovjekov najbolji prijatelj. Tempo života, nažalost, složit će se mnogi, ostavlja nam sve manje vremena za čitanje. Ipak, potreba za lijepom riječi, kroz upoznavanje sa novim ljudima i događajima, vraća knjigu u naše ruke.

Zadaća i obaveza svakog društva jeste zaštita prava autora ne samo knjiga, nego svih umjetničkih i naučnih stvaralaca. Država Bosna i Hercegovina je tu oblast uredila Zakonom o autorskom i srodnim pravima u BiH. Svjesni smo i brojnih kršenja ovih prava, ali to nas obavezuje da poduzmemo veće napore kako bi autorima na ovaj način vratili dio vrijednosti koje su oni nama dali.

Autorima, književnicima, ljubiteljima knjige i cjelokupnoj čitalačkoj publici čestitam 23. april – Svjetski dan knjige i autorskih prava - kaže se u čestitki ministra Avdića, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu