Ekonomija     | 26.04.2021. 15:08 |

Poboljšati transparentnost rada javnih preduzeća u KS

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) – Na osnovu analize Centara civilnih inicijativa (CCI) utvrđeno je da javna preduzeća u Kantonu Sarajevo ne posluju transparentno i da je neophodno unaprijediti njihova poslovanja - rečeno je danas u Sarajevu na pres-konferenciji CCI-ja.

Zbog toga su urađene preporuke u četiri oblasti, transparentnost, odgovornost, kontrola i depolitizacija, koje su predstavili zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Krstić, te zastupnici Vildana Bešlija, Damir Nikšić i Segmendima Srna.

CCI iznio je podatke da javna preduzeća zapošljavaju najmanje 6.000 radnika, imaju 360 miliona KM poslovnih prihoda godišnje i 820 miliona KM duga.  

- Na sutrašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo podnijet ćemo dvije inicijative koje se tiču preporuka u vezi transparentnosti – rekla je Danijela Krstić.

Navedene preporuke odnose se na to da je potrebno uspostaviti javno dostupan i redovno ažuriran jedinstven registar svih javnih preduzeća u Federaciji BiH. Također, na web stranicama trebali bi objavljivati i učiniti javno dostupnim informacije o poslovanju s obzirom na to da je analiza pokazala da ih je tek tri posto dostupno na webu od 82 dostupna izvještaja.

Skupština Kantona Sarajevo razmatrala je 96 izvještaja o radu ili poslovanju preduzeća, a trebala ih je ukupno 160.

U tom kontekstu samostalni zastupnik Damir Nikšić smatra da bi ti izvještaji trebali biti uniformisani, a ne da svako preduzeće piše "kako hoće“. Poručuje da bi građani i to stručnjaci u određenim oblastima trebali biti u upravnim odborima preduzeća. 

U analizi je istaknuta činjenica da kontrola upravljanja u javnim preduzećima mora biti adekvatna.

- Defetktovali smo da je potrebno formirati posebno vladino tijelo za planiranje i praćenje učinka u sektoru javnih preduzeća. Također, ona koja nisu korisna za društvo i koja ne posluju dobro treba zatvoriti, restruktuirati ili privatizovati – kazala je zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija.

Po njenim riječima, na kvalitet rada u preduzećima uticalo bi kada bi se radila godišnja nezavisna vanjska revizija.

Zastupnica Socijaldemokratske partije BiH Segmendina Srna uvjerena je da u aktuelnom političkom ambijentu nije jednostavno implementirati navedene preporuke.

- Jasno je da za uspješnu realizaciju ovih reformi treba prethodna promjena paradigme politike, koja je danas sve suprotno od onoga što građani trebaju u upravljanju javnim preduzećima. Zato smatram važnim jednu od preporuka – depolitizaciju koja podrazumijeva unapređenje politike za depolitizaciju imenovanja u odbore i uprave javnih preduzeća, a što može pomoći da se poboljša poslovanje javnih preduzeća i da se nova zapošljavanja vrše na osnovu kvalifikacija stručnosti i iskustva - zaključila je Srna.

CCI su obradili 14 od 16 javnih preduzeća u KS od 2010. do 2020. godine, kada je poziciju direktora obnašalo 76 osoba. Za njih 65 posto utvrđena je stranačka povezanost, što po mišljenju CCI-a ukazuje da politički uticaj na rad javnih preduzeća postoji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu