Bosna i Hercegovina     | 03.05.2021. 11:37 |

UNRS - Sloboda javne riječi i misli jedan od osnovnih stubova napretka zajednice

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 3. maja (FENA) - Udruženje novinara Republike Srpske (UNRS) svim medijskim radnicima čestita 3. maj – Međunarodni dan slobode medija.

- U svakom, a posebno u društvima sa demokratskim uređenjem, sloboda javne riječi i misli je jedan od osnovnih stubova na kojim počiva napredak i pravičnost zajednice. Ukoliko ta vrsta slobode izostane, onda je sloboda da se bira i bude biran na izborima samo simulacija ljudskih prava - navodi UNRS u saopćenju za javnost.

Zbog toga je, kako se ističe, izuzetno važno da se za medijske slobode borimo i pominjemo ih svaki dan, a ne samo 3. maja.

- Naša obaveza je prvo se prisjetiti svih kolega koje su izgubile život časno vršeći svoje radne obaveze širom svijeta ili su na bilo koji drugi način zbog toga ugroženi ili diskriminisani - navodi se.

Iz UNRS-a podsjećaju da su već drugu godinu novinari univerzalno i svakodnevno izloženi zdravstvenom riziku u nastojanju da prikupe informacije o bolesti Covid-19, te da su po ugroženosti rame uz rame sa zdravstvenim radnicima, policijom, prosvetom i sličnim zanimanjima.

Navode, također, da novinari u materijalnom smislu dijele sudbinu čitavog društva, čije je uvriježeno funkcionisanje drastično izmjenjeno protivepidemiološkim mjerama.

- Oglašavanje, od kojeg zavise prije svega komercijalni, odnosno nezavisni mediji, prvo je na listi koju zbog ušteda kao izdatak smanjuju privredni subjekti. Na taj način je ugroženo i nezavisno i objektivno izvještavanje. Ono je dodatno ugroženo i time što se takva medijska titula zloupotrebljava, te se mediji finansirani od agencija stranih država ili tzv. međunarodnih fondacija predstavljaju kao nezavisni. U stvarnosti se radi o biltenima koji provode agende svojih finansijera i predstavljaju nedvosmislenu konkurenciju istinski slobodnim, tržišno uslovljenim medijima - navodi se u saopćenju.

Zbog svega navedenog UNRS je, kako se nadalje navodi, "u svojim dosadašnjim aktivnostima ne samo lobirao kroz svoje članstvo za očuvanje vrijednosti slobode govora i nepovredivosti integriteta novinara u uredništvima domaćih medijskih kuća, nego je i organizovao u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije besplatnu vakcinaciju za sve novinare, bez obzira da li su članovi našeg udruženja ili žive u RS-u".

Iz ovog udruženja poručuju, da su osuđivali smo i da će nastaviti da osuđuju javno sve negativne pojave u medijskom životu, "te smo tako dokazali da smo zaista nezavisno udruženje, koje ne sluša bilo čija naređenja ili zavisi od bilo koga osim od svog članstva".

- Do sljedećeg 3. maja 2022. godine, namjeravamo pokrenuti inicijative prema zakonodavnim i izvršnim vlastima, kako bi se kroz zakonska rješenja i pravilnike povećala zaštita i nivo prava novinara, te smo otvoreni za sve sugestije naših kolega koje, ukoliko dijele naše ovdje izrečene stavove, da nam se pridruže kako bi se zajednički izborili za što veći stepen njihovog ostvarenja. Samo slobodan novinar, može ostvariti medijske slobode - navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu