Bosna i Hercegovina

Vlada ZDK ublažila epidemiološke mjere

Saopćenje, Foto arhiva

ZENICA, 4. maja (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je, na današnjoj sjednici, prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva kojim su ublažene protivpandemijske mjere u tom kantonu. Ukinuta je većina ranije donesenih restriktivnih mjera, tako da su ograničenja svedena na važeće mjere iz naredbi Vlade FBiH.

- Novom naredbom otvaraju se fitnes centri, teretane, kladionice. Dozvoljeno je služenje nargila u otvorenim prostorima, a biosigurnosne mjere koje su se provodile u predškolskim ustanovama ubuduće će se provoditi i u drugim subjektima čija je djelatnost rad sa djecom - pojasnio je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Adnan Jupić.

Naveo je da se epidemiološka situacija još označava kao nepovoljna, ali da je opća slika značajno poboljšana. Smanjen je broj novooboljelih, kao i pritisak na bolničke kapacitete.

Sedmodnevna incidenca smanjena je sa 285 novih slučajeva na 100.000 stanovnika (u periodu od 24. do 30. marta) na 54 slučaja na 100.000 stanovnika (od 21. do 27. aprila).

- To govori da su mjere koje je donijela Vlada na prijedlog Kriznog štaba, uz dobru saradnju sa građanima i kvalitetan rad naših zdravstvenih radnika, rezultirale činjenicom da imamo puno bolju situaciju. Zbog toga smo išli sa prijedlogom za dodatno ublažavanje mjera - rekao je Jupić.

Vršilac dužnosti premijera i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da je Vlada stala uz struku i u cjelosti prihvatila set mjera, koje je predložio Krizni štab.

- Informacija o epidemiološkoj situaciji ohrabruje. Međutim, ne trebamo se opustiti, pandemija još traje - rekao je Kozlić.

Kako u saopćenju za javnost navodi Press služba ZDK, naveo je da je nakon preporuke Kriznog štaba danas počeo postepeni povratak učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola u školske klupe i da će do kraja ove sedmice biti poznati model i dinamika povratka svih učenika u škole.

(FENA) F.F.