Bosna i Hercegovina     | 05.05.2021. 17:10 |

U Novom Sarajevu posađeno drveće u sklopu inicijative za održivu budućnost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov danas su u Novom Sarajevu simbolično posadili sadnice crvenolisnog javora kako bi obilježili svoju predanost "Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost".

Općina Novo Sarajevo, kao dio UNDP-ove "Inicijative za zeleniju i održivu budućnost" od 2020., obavezala se da će ove godine posaditi najmanje 1.000 sadnica.

Švicarska će sufinansirati 300 sadnica kroz Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajednički projekt Vlade Švicarske i UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Cilj pomenute inicijative u 2021. je sadnja 40.000 sadnica angažiranjem do 40 jedinica lokalne samouprave širom Bosne i Hercegovine u tom poduhvatu.

- Aktivnosti poput sadnje drveća mogu imati značajan uticaj ukoliko se poduzimaju redovno i većem obimu. Drveće spriječava klizišta i eroziju tla, smanjuje rizik od poplava, obogaćuje vazduh, pomaže u borbi protiv klimatskih promjena. Sadnice će biti zasađene u gradskim parkovima, na dječijim igralištima, šetalištima, izletištima, dvorištima škola, vrtića, bolnica i javnih ustanova, obalama rijeka, industrijskim zonama i drugim lokacijama - saopćeno je iz UNDP-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu