Bosna i Hercegovina     | 06.05.2021. 12:23 |

Obuća: BPK Goražde kreće u izradu Gender akcionog plana

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6. maja (FENA) -  Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde formirala je Koordinaciono tijelo za izradu i praćenje Gender akcionog plana BPK za period 2021. - 2024. godina.

Premijerka Aida Obuća napominje da će, nakon Srednjobosanskog i Kantona Sarajevo, BPK Goražde biti treći kanton u Federaciji BiH koji će u saradnji sa Gender centrom Federacije BiH i Sarajevskim otvorenim centrom uraditi Gender akcioni plan za ovaj kanton.

Po njenim riječima, pravni osnov za donošenje Gender akcionog plana BPK je Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH donesen 2003. u BiH, a izmijenjen i dopunjen 2009. čime su pravni standardi ravnopravnosti spolova utvrđeni Konvencijom o ukidanju svih oblika diskriminacije žena postali sastavni dio pravnog sistema BiH.

- Gender akcioni plan BPK će se odnositi na period 2021. - 2024. godina i usklađen je sa odgovarajućim strateškim dokumentima i politikama koje se odnose na ravnopravnost spolova i to sa Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH, Gender akcionim planom BiH, kao i sa drugim strategijama na državnom, entitetskom, i kantonalnom nivou - ističe Obuća.

Ocjenjuje da je dobra stvar je što je Vlada BPK prepoznala potrebu za donošenjem ovog plana koji je, kako je kazala, izuzetno važan za kreiranje svih aktivnosti kantona, jer prepoznaje ključne prioritete u oblasti ravnopravnosti spolova, kao i ciljeve koji bi se trebali postići.

- Prema Zakonu o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini - član 24. obaveza svakog nivoa vlasti se sastoji od segmenata - analize stanja spolova u određenoj oblasti,  implementacije donesenih državnih politika kroz akcione planove za ravnopravnost spolova i mjere za otklanjanje uočene neravnopravnosti spolova u određenoj oblasti. Zakon obavezuje sva državna tijela, na svim nivoima vlasti, da vrše kontrolu, osiguraju i promoviraju ravnopravnu zastupljenost spolova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju - kazala je premijerka BPK Goražde.

Po njenim riječima, postizanje ravnopravnosti spolova je ključno za zaštitu fundamentalnih ljudskih prava, razvijanje demokratskog društva, poštivanje vladavine prava, te ekonomski rast i konkurentnost.

- Iako je vidljiv napredak Bosne i Hercegovine u oblasti ravnopravnosti spolova, razlike su prisutne u mnogim područjima. Kad je riječ o BPK Goražde, on  prednjači kada je u pitanju zastupljenost žena kako u izvršnoj, tako i u zakonodavnoj vlasti, a vidljivo je učešće žena u svim sferama društveno-političkog života, pa i na direktorskim pozicijama. Našim Gender akcionim planom propisat ćemo, između ostalog, na koji način će doći do povećanja stope učešća žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Na nama svima koji implementiramo određene politike je da se pridržavamo Zakona o ravnopravnosti polova, a kao krajna tačka i planova koji su doneseni na osnovu ovog zakona - naglasila je Obuća.

Novoformirano Koordinaciono tijelo za izradu Gender akcionog plana BPK koje broji jedanaest članova trebalo bi u roku od 60 dana finalizirati sve ono što zakon nalaže, te se očekuje da će izrada ovog plana biti okončana do jula ove godine, pri čemu će, po riječima premijerke, imati punu finansijsku i konsultantsku podršku Gender centra Federacije i Sarajevskog otvorenog centra.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu