Bosna i Hercegovina     | 07.05.2021. 16:04 |

Gradonačelnik Brčkog traži žurno rješavanja problema u naselju Prutače

FENA Saopćenje

BRČKO, 7. svibnja (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić danas je s predstavnicima Vlade, javnih poduzeća i Policije Brčko distrikta BiH posjetio alternativno naselje Prutače i upoznao se s poteškoćama s kojima se suočavaju mještani.

Gradonačelnik je kazao da probleme treba žurno riješiti kako bi se poboljšao standard života u tom naselju, priopćila je Vlada Brčko distrikta BiH.

"U mjesnoj zajednici Prutače nalazi se najveća koncentracija romske populacije i praktično imamo jedno neuređeno naselje gdje se čini veliki broj kaznenih djela, gdje djeca ne pohađaju nastavu, nemamo izgrađenu infrastrukturu", istaknuo je tom prigodom Kadrić.

Također je ukazao na nelegalno korištenje objekata što, kako je kazao, otežava kontrolu onih koji svakodnevno pristižu na to područje, vjerojatno motivirani dobrim socijalnim davanjima u Distriktu.

"Vlada će u predstojećem razdoblju nastojati rješavati urgentna pitanja koja se tiču ove mjesne zajednice, poput čišćenja kanalizacijskih kanala, saniranja objekta škole i stvaranja zakonskih pretpostavki s ciljem poboljšanja standarda života na Prutačama", poručio je Kadrić.

Podsjetio je i na ideju da se davanje dječjeg doplatka veže za obveznost pohađanja nastave, jer, kako je kazao, veliki broj djece romske nacionalnosti ne pohađa nastavu, a roditelji istovremeno u njihovo ime ostvaruju pravo na dječji doplatak.

Voditeljica Odjeljenja za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH Ljubica Ilić prigodom posjeta je istaknula značaj projekta za raseljene osobe (CEB) koji je trenutno u fazi idejnog rješenja i koji bi se trebao provoditi u svih šest alternativnih naselja koja egzistiraju na području Distrikta.

Plan je projekta izgradnja dvije zgrade sa 60 stanova.

"Prema uvjetima života Prutače su najalarmantnije i kroz taj projekat planirano je da se riješi problem raseljenih osoba", kazala je Ilić.

Po njezinim riječima, osobe koja su do 2012. doselile na Prutače smatrat će se raseljenim osobama i one će imati pravo na smještaj.

"Na Prutačama egzistira najveći broj romskih obitelji tako da će najviše oni i biti situirani. Sva ostala romska populacija na Prutačama koja neće spadati u CEB projekat rješavati će se kroz druge projekte", kazala je Ilić.

Podsjetila je da Odjeljenje provodi projekte i s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i da se trenutno pet kuća privodi kraju, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu