Bosna i Hercegovina     | 10.05.2021. 12:48 |

Premijerka BPK: Podrška Kantonalnoj bolnici Goražde od velikog značaja

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. maja (FENA) – Prema programu utroška sredstava za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH vrijednom 60 miliona KM koji je na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva usvojila Vlada FBiH, Kantonalna bolnica Goražde dobit će milion konvertibilnih maraka.    

Premijerka Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća ocijenila je da je riječ o značajnoj podršci ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- To je svakako najveća finansijska podrška od osnivanja ove zdravstvne ustanove u jednom iznosu. Dugo se lobiralo i pregovaralo oko ovog iznosa, jer bilo je riječi da će biti izdvojeno oko 500.000 KM. Međutim, zahvaljujući prije svega razumijevanju premijera FBiH Fadila Novalića i ministrice Edite Đapo, Kantonalnoj bolnici u Goraždu odobren je iznos od 1.000.000 KM. Također, željela bih da istaknem podršku i značaj delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, prije svega Senada Čelja i Edima Fejzića koji su bili u stalnoj konekciji sa federalnim premijerom i  ministrom zdravstva i svojim angažmanom na sjednicama Doma naroda obezbijedili ovu podršku – pojasnila je Obuća.

Dodala je da će se ovim sredstvima doprinijeti sanaciji likvidnosti u Kantonalnoj bolnici, ali i obezbjeđenju nužne opreme.

- Prema podacima, dug ove ustanove sa 31.12.2020. godine je oko 700.000 KM. Također, Kantonalna bolnica iz ovih sredstava je planirala nabaviti određene aparate koji su neophodni u borbi protiv pandemije COVID-19, kao što je centralni razvodni kisik koji košta oko 300.00KM. To je sve nešto što je neophodno, jer ukoliko dođe do četvrtog vala pandemije, bolje i organizovanije bismo se borili protiv širenja pandemije – potcrtala je Obuća.

Naglasila je da će se sa odobrenim sredstvima umnogome pomoći da se riješi pitanje funkcionalnosti Kantonalne bolnice u boljem pružanju usluga u borbi protiv pandemije ali i ostalih zdravstvnih usluga.

- Ukoliko se pravilno rasporede sredstva i ako se planski bude radilo u toku 2021.godine, smatram da će Kantonalna bolnica kada su u pitanju finansije biti u nešto povoljnijem položaju. Ono što će Vlada i resorno ministarstvo raditi bez obzira na ovu podršku jeste da ćemo i dalje finansirati kapitalne projekte Kantonalne bolnice. Na posljednoj sjednici Vlade smo donijeli odluku da se ovoj ustanovi prebaci dodatnih 400.000KM za uspostavu Hemodijaliznog centra te odluku o isplati treće privremene situacija u iznosu od 297.000 KM, što znači ukoliko se saberu sve finansijske podrške da Kantonalna bolnica i BPK Goražde kao kanton ima dobar status unutar FBiH – kazala je premijerka BPK Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu