Bosna i Hercegovina     | 12.05.2021. 16:46 |

Dizdarević: Bajramski dani za duhovno osvježenje i u društvenim odnosima

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 12. maja (FENA) - Centralna svečanost povodom Ramazanskog bajrama na području Muftiluka zeničkog, sutra će se održati u Sultan Ahmedovoj džamiji (Čaršijskoj) u Zenici, gdje će, s početkom u 6.03 sati, bajram-namaz predvoditi te bajramsku hutbu govoriti muftija zenički hafiz Mevludin ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević podsjeća da, kao i prethodna dva, muslimani širom svijeta Bajram dočekuju u „kontekstu pandemije koronavirusa te krize koju pandemija proizvodi“.

-Činjenica je da živimo ekonomsku, političku i društvenu krizu, koja se, kao bumerang, vraća i reflektira i na krizu duhovnosti. U tom pogledu, cijenim, mislim i nadam se da ćemo sljedeće bajrame dočekati u daleko boljem ambijentu. Da će nam Bajram biti prilika da, družeći se s prijateljima; radujući se i veseleći s najdražim; radujući se koncu ramazana te nagradama koje nam Allah dž.š., kao rezultat našeg truda, obećava te da ćemo iskoristiti te plodove za duhovno osvježenje - kaže Dizdarević.

Duhovno osvježenje, ističe, trebalo bi da bude i platforma za promjene u ukupnim društvenim odnosima. Vjernik, podvlači, živi između onoga što ne može biti - melek; i onoga što ne smije biti - životinja.

-U tom, duhovnom i egzistencijalnom procjepu, odvija se i drama ljudske egzistencije. Cijenim da će nas ramazan i Bajram približiti više melekskoj dimenziji čovjeka, a udaljiti od životinjske, animalne dimenzije, koja je evidentno prisutna i koja je vidljiva u našem društvu. U smislu povećanog nasilja, agresivnosti, manjka empatije... U tom pobledu, cijenim da Bajram i bajramski blagdani mogu pripomoći da na takav način doživljavamo bajramske dane koji su pred nama - poručuje muftija Dizdarević.

Prema protokolu obilježavanja Ramazanskog bajrama, drugog dana Bajrama, koji se tradicionalno obilježava i kao Dan šehida, planirano je niz manifestacije.

Centralna svečanost za područje Muftiluka zeničkog održat će se posjetom i učenjem Fatihe na Spomen-obilježju „Kameni spavač“ u Zenici (9.00 sati); učenje Jasini-šerifa i dove na mezaristanu „Prašnice“ u Zenici (9.45); učenje Fatihe ispred zgrade Minisatrstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona povodom Dana policije (11.00); Hatma-dova pred duše šehida u Sultan Ahmedovoj džamiji (12.45) te posjeta Javnoj ustanovi „Dom-porodica“ Zenica, koja skrbi o djeci bez roditeljskog staranja (14.00 sati).

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu