Stranačke aktivnosti     | 18.05.2021. 09:50 |

Saopštenje za javnost DNS-a

FENA Saopćenje

Jedna njemačka poslovica kaže: život bez muzike bio bi samo upola lijep, zato dopustite muzici i muzičarima da nam opet uljepšaju život jer oni to najbolje znaju.

Korona virus promijenila je život i navike svih pa i muzičara kojima je pandemija u potpunosti ukinula djelatnost i profesiju.

Otkazani su muzički festivali, koncerti, tradicionalno kulturno-zabavne manifestacije na kojima nastupaju muzičari različitih žanrova, a posla nema ni za kafanske muzičare.

Korona je skratila radno vrijeme ugostiteljskih objekata, zabranila svadbe, maturske, rođendanske i druge proslave. Isti problem zadesio je i kafanske pjevače koji su zbog propisanih mjera za ugostiteljske objekte ostali bez angažmana.

Sve ovo je dovelo muzičare u nezavidnu finansijsku situaciju pa je logično pitanje kako se izboriti sa krizom jer im niko od nadležnih nije pružio nikakvu pomoć.

Težak je položaj svih muzičara, ali posebno su pogođeni kafanski muzičari, svirači i mali bendovi, koji su na ivici egzistencije.

Nijedna institucija nije našla za shodno da prepozna najugroženije kategorije muzičara i da prvo njima pomogne, a potom da pronađe način da pomogne i široj populaciji muzičara jer je evidentno da svi trpe štetu zbog epidemije.

Mnogi od njih se bave samo muzičkom djelatnošću, žive teško i muzika im je jedini izvor prihoda. Muzičari su tokom protekle ali i ove godine bili bez angažmana, a mnogi nisu mogli uplatiti ni doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, što problem čini još težim.

Nebriga i indolentan odnos nadleženih institucije je razočaravajući, jer nikoga nije briga za ove ljude. Iako je Vlada Republike Srpske najavljivala pomoć to se nije desilo, a nadležno ministarstvo ništa nije učinilo da zaštiti ovu kategoriju. Krajnje je vrijeme da Vlada i resorno ministarstvo prepoznaju ekonomsku situaciju svih muzičara i dopuste im da rade.

Poslanik DNS-a u NS RS Aleksandar Glavaš

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu