Bosna i Hercegovina     | 19.05.2021. 11:49 |

Podrška oboljelima od upalnih bolesti crijeva - Prekinimo šutnju!

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. maja (FENA) -  Udruženje oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa BiH ukazuje na položaj oboljelih od upalnih bolesti crijeva i na poteškoće s kojima se suočavaju oboljeli od tih hroničnih bolesti. 

Na Svjetski dan oboljelih od upalnih bolesti crijeva (World IBD Day) podsjećaju da i u BiH ima nezanemariv broj onih koji žive s tim bolestima i svakodnevno se suočavaju s brojnim problemima poput bolova, smanjenja kvalitete života i radne sposobnosti.

- Jednostavno rečeno, želimo da skrenemo pažnju javnosti na nas i da time utječemo na promjenu i poboljšanje kvalitete života oboljelih od IBD-a. Svjesni smo da se, kroz borbu s našom bolešću, moramo prilagođavati uslovima situacije ali i da trebamo snažnu podršku naših porodica, kao i društva u cjelini. Cilj nam je ove godine govoriti o svemu onome s čim se oboljeli suočavaju, od ranog otkrivanja i prepoznavanja bolesti, do kontinuirane brige pacijenata za zdravlje i liječenje - navode iz Udruženja.

I ove godine, zajednička slika podrške oboljelima bit će poslana svim građanima BiH, ali i cijelom svijetu, Bosna i Hercegovina pridružila se svjetskoj kampanji EFCCA.

U saradnji s Gradskom upravom Grada Sarajeva večeras će (od 20.30 do 22.30) ljubičastom bojom biti osvijetljena zgrada Gradske Vijećnice.

U Banjaluci će, u saradnji s Gradom Banja Luka i Kulturnim centrom Banski dvor, u istom periodu biti osvjetljena zgrada Banski dvor. Toj akciji pridružilo se i Vijeće ministara BiH, osvjetljavanjem prozora Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine, a osvijetljen će biti i AVAZ Twist Tower.  

- Zahvalni smo svim institucijama koje su nas podržale. Važno je da poruke podrške nama budu i poruke podrške drugima, da zajedno obojimo svijet u ljepše boje, upalimo svjetlo, damo šansu sebi samima i prekinemo šutnju - dodali su predstavnici Udruženja.

Obilježavanje tog dana u Bosni i Hercegovini usklađeno je s globalnom kampanjom, koja se ove godine provodi pod sloganom 'Break the silence!' ili 'Prekinimo šutnju!'.

Predstavnici Udruženja pozivaju sve u Bosne i Hercegovini da, ove godine, podrže oboljele tako što će pogledati i na društvenim mrežama podijeliti video 'Prekinimo šutnju!', kreiran s ciljem da poveća svijest građana, koristeći hashtagove #PrekinimoSutnju #BreakTheSilence, kao i da koriste Facebook profile frame da bi pokazali suosjećanje sa osobama koje žive s tim neizlječivim bolestima.

Video 'Prekinimo šutnju' govori o tome kako su oboljeli od upalnih bolesti crijeva u Bosni i Hercegovini nevidljivi i da je krajnje vrijeme da se prekine šutnja o tom problemu, da o tome počnu govoriti svi građani BiH, a ne samo oboljeli.

Kako navode iz Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog kolitisa BiH, pretpostavlja se da od upalnih bolesti crijeva u Bosni i Hercegovini boluje najmanje 1.600 osoba, ali jedinstveni registar oboljelih ne postoji.

- Oboljeli često imaju manju sposobnost obavljanja posla, izostaju s nastave ili (zbog bolova) propuštaju važne životne događaje te je kvaliteta njihovog života dosta drugačija. Zato je vrijeme da se ove godine prekine šutnja i počne govoriti o onima koji žive s tom bolešću i koji se, naročito u vrijeme pandemije Covid-19, u našoj državi suočavaju s problemom nevidljivosti i još veće nezaposlenosti - naglašavaju.

Svjetski dan oboljelih od upalnih bolesti crijeva u Bosni i Hercegovini se obilježava svake godine s ciljem buđenja svijesti građana BiH. Također se pokušava skrenuti pažnja nadležnima da se pronađe sistemsko rješenje za oboljele i poboljša im se narušena kvaliteta života.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu