Svijet     | 20.05.2021. 12:19 |

Blinken i Lavrov raspravljali o normalizaciji američko-ruskih odnosa

FENA Internet

REYKJAVIK, 20. maja (FENA) – Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov raspravljali su o normalizaciji bilateralnih odnosa dok su se prvi put sastali licem u lice u srijedu na Islandu.

Blinken je izjavio da SAD žele „predvidive, stabilne odnose s Rusijom“ uoči sastanka, sudeći po transkriptu njegove izjave koji je objavio State Department.

On je, međutim, također kazao kako „nije tajna da imamo razlike“ prije sastanka na marginama ministarskog sastanka Arktičkog vijeća.

Kada je riječ o tim razlikama, kazao je Blinken, američki predsjednik Joe Biden dao je do znanja svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da " ukoliko Rusija djeluje agresivno protiv nas, naših partnera, naših saveznika, mi ćemo odgovoriti“.

Lavrov je odgovorio izjavom da se dvije zemlje „uveliko razilaze u procjenama međunarodne situacije i u našim pristupima rješavanju problema“

- Spremni smo da raspravljamo o svim pitanjima koja su za stolom uz uslov da će naše rasprave biti iskrene, zasnovane na činjeničnom stanju i uzajamnom poštovanju – dodao je ruski ministar.

Očekivalo se da šefovi diplomatija dvije sile raspravljaju o eventualnom sastanku između Bidena i Putina. Biden je predložio da se samit održi u trećoj zemlji, ali je ostalo nejasno kada će Putin pristati.

Blinken i Lavrov raspravljali su, između ostalog, o eskalaciji izraelsko-palestinskog sukoba, Sjevernoj Koreji, iranskom nuklearnom programu i o situaciji u Afganistanu, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti